طراحی سایت با وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی اختصاصی؟
وب سایت ها از جمله منابعی هستند که امکان دسترسی به اطلاعات و خدمات بسیاری را به راحتی و تنها با اتصال به اینترنت، برای ما فراهم می کنند. اما همیشه هم این دسترسی راحت نخواهد بود و بحث طراحی سایت و تکنولوژی های مورد استفاده در آن از جمله سیستم مدیریت محتوای وردپرس یا برنامه نویسی نیز اهمیت پیدا می کند. این اهمیت به این دلیل است که نوع طراحی وب سایت رابطه مستقیم با سرعت بارگذاری، نحوه تعامل کاربر با سایت و تجربه کاربری دارد.
امروزه از تکنولوژی های مختلفی برای طراحی انواع وب سایت های شخصی، تجاری، شرکتی و … استفاده می شود که به طور کلی می توان آنها را در دو دسته CMS آماده و CMS اختصاصی قرار داد. CMS ها (Content Management System) همان سیستمهای مدیریت محتوا هستند که به وسیله آن ها میتوان وب سایت را پیادهسازی و محتوای آن را مدیریت کرد.
ویژگیهای مطلوب طراحی سایت اختصاصی
بر خلاف وردپرس، فرآیند ساخت یک وب سایت سفارشی نیاز به درک قوی از کد نویسی و زبانهای برنامهنویسی دارد. طراحی سایت اختصاصی به ساخت یک وب سایت از اساس اشاره دارد. شما کار خود را با یک تم دانلود شده از وردپرس شروع نمیکنید؛ بلکه همه چیز از یک ویرایشگر خالی شروع میشود. در نتیجه ممکن است بسیاری در جواب پرسش وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی؟ سریعا وردپرس را انتخاب کنند. با این حال طراحی اختصاصی سایت نیز ویژگیهای مطلوبی دارد.
امنیت بالا
یکی از اصلیترین مزایای یک سایت اختصاصی، امنیت بالاتر است. به کدهای این سایتها تنها مدیران و طراحانشان دسترسی دارند و همین ضامن امنیت بالای این سایتها است. در سایتهای وردپرس اما از پلاگینها و تمهای از پیشآماده استفاده میشود که این مساله میتواند گاهی امنیت سایت را به خطر بیندازد؛ به خصوص که خود وردپرس یک پلتفرم متن باز بوده و به کدهای آن همه دسترسی دارند.
عملکرد کمایراد؛ از ویژگیهای سایت اختصاصی
از آنجایی که سایتهای اختصاصی معمولا از صفر توسعه پیدا میکنند، کدهای استفاده شده در آنها به احتمال زیاد کمایراد بوده و همین موجب بهبود عملکرد میشود. در سیستمهای CMS همچون وردپرس کدهای زیادی بر روی یکدیگر نوشته میشوند که همین مساله میتواند باعث بهوجود آمدن اشکال در سایت شود. اگرچه امروز پلاگینهایی نیز برای بهبود عملکرد سایتهای وردپرس بهوجود آمده است.
امکان رفع باگها و ایرادات
اگر در یک سایت اختصاصی مشکلات فنی بهوجود بیاید، توسعهدهنده شما میتواند به رفع مشکلات کمک کند. اگر از وردپرس در ساخت سایت استفاده شده باشد، یافتن منبع مشکلات میتواند کمی پیچیدهتر باشد. در سایتهای اختصاصی اما چنین نیست. از آنجایی که سایت از صفر تا صد توسط یک مجموعه از طراحان ساخته شده، فرآیند عیبیابی آن با رجوع به فرآیند ساخت بسیار ساده است. البته در صورتی که تیم طراح سایت، خدمات پشتیبانی داشته باشد و پس از اتمام فرآیند طراحی سایت نیز در دسترس باشد.
مزایای وردپرس برای طراحی سایت
شهرت وردپرس روزبهروز در حال افزایش است. در حال حاضر تخمین زده میشود که چیزی نزدیک به ۴۰ درصد سایتهای فعال دنیا، بر پایه وردپرس بنا شدهاند. پرسشی که در اینجا پیش میآید این است که کدام ویژگیهای این پلفترم، CMS آن را به چنین گزینه مطلوبی تبدیل کرده است؟ در ادامه در سه محور این ویژگیها را ذکر میکنیم.
طراحی کمهزینه، سریع و آسان
برای کار با وردپرس نیاز به برنامهنویسی ندارید. حداقل میتوان گفت که در بسیاری از مراحل کار با وردپرس، شما نیاز به داشتن هیچگونه دانشی جدای از آشنایی با منوهای خود سیستم وردپرس ندارید. همین موضوع این پلتفرم را به اساسی برای طراحی بسیاری از سایتها بدل کرده است. از سوی دیگر، سفارش طراحی سایت با وردپرس کمهزینه است؛ یا حداقل میتوان گفت که نسبت به طراحی سایت اختصاصی بسیار کمهزینهتر است. درباره تفاوت سایت وردپرس با سایت اختصاصی از نظر هزینه، باید گفت که بیشک سایت اختصاصی هزینه بیشتری خواهد داشت.
و حالا نوبت به فاکتور وقت میرسد. گاهی فاکتور وقت حتی نسبت به منابع مالی نیز برای یک سازمان اهمیت بیشتری دارد. در اینجا نیز وردپرس نمره قبولی میگیرد. اگر چه طراحی کامل یک سایت با وردپرس نیز یکشبه انجام نمیشود، با این حال زمانی که طراحی سایت با وردپرس از شما میگیرد، نسبت به زمانی که باید برای طراحی اختصاصی همان سایت صرف کنید، بسیار کمتر است.
مساله مهمی به نام سئو
یک تصور غلط رایج این است که سایتهای اختصاصی از نظر سئو بهتر هستند. اگرچه هیچ تفاوت فنی بین این دو وجود ندارد؛ اما باید در نظر داشته باشید که گوگل بیشتر بودن محتوای سایت شما را دوست دارد. تولید محتوا بر روی وردپرس فوقالعاده ساده است. بالعکس در سایت اختصاصی برای افراد عادی به روز بودن با تامین مداوم محتوا، ممکن است کمی دشوارتر باشد. هرچند که بهطور کلی نمیتوان گفت از نظر SEO وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی اختصاصی (چرا که دانش فنی برنامه نویس و آشنایی او با مفاهیم فنی سئو، بسیار مهم است)؛ اما به دلایلی مانند افزونههای سئو و سادگی انتشار محتوا، سایت وردپرسی از این نظر مزیت دارد.
در دسترس بودن دنیایی از تمها و پلاگینها
شما به هر بخش از دنیای اینترنت که سر بزنید، مجموعه گستردهای از تمها را برای وردپرس میبینید که به کمک آنها میتوانید سایت خود را به ظاهر دلخواهتان درآورید. همچنین این تمها معمولا قابلیت شخصیسازی نیز دارند. در مقاله بهترین قالب های رایگان وردپرس بیش از 10 تم زیبا و پرطرفدار را معرفی و بررسی کردهایم که میتوانید مطالعه کنید.
علاوه بر تمها میتوانید به سراغ پلاگینها (افزونهها) نیز بروید. پلاگینها که غالبا رایگان هستند، افزونههایی هستند که ویژگیهای مشخصی را به سایت اضافه میکنند. برخی از محبوبترین پلاگینها عبارت هستند از: WooCommerce برای قابلیتهای تجارت الکترونیک؛ Yoast برای بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو و Elementor برای ابزارهای ویرایش و طراحی صفحات. در مقالات معرفی بهترین پلاگین های وردپرس، افزونههای گوناگون با کاربرهای متنوع را معرفی کردهایم.
هزینه طراحی وب سایت
یکی دیگر از عواملی که در طراحی وب سایت با وردپرس یا سیستم اختصاصی حائز اهمیت است، هزینه طراحی، پیاده سازی و اجرای وب سایت است.
در Cms اختصاصی هزینه طراحی وب سایت به دلیل مسائل کدنویسی و طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری از پایه و به صورت صفر تا صد مطابق با نظر و سلیقه مشتری، بسیار بالاتر از هزینه طراحی وب سایت با سی ام اس وردپرس است.
بدیهی است با توجه به مزایای طراحی اختصاصی از جمله حجم پایین قالب وب سایت، سرعت بارگذاری بالا، امنیت وب سایت، قابلیت سفارشی سازی و … هزینه آن به مراتب بالاتر باشد.
علاوه بر هزینه های طراحی وب سایت، هزینه تهیه هاست متناسب با نوع طراحی وردپرس یا اختصاصی، برای آپلود و بارگذاری محتویات سایت در هاست نیز وجود دارد. در سی ام اس وردپرس به دلیل استفاده از کدنویسی php و بانک اطلاعاتی MySQL از سرور لینوکس که قیمت مناسبی دارد استفاده می شود. اما برای وب سایت های asp که از زبان های برنامه نویسی C#، F# و Visual Basic و بانک اطلاعاتی SQL Server پشتیبانی می کند در گذشته چنین نبود و می بایست برای آپلود سایت از هاست ویندوز که گرانتر بود استفاده می شد.
با این حال امروزه با انتشار نسخه جدید .Net Core از مایکروسافت، این مشکل رفع شد و وب سایت های asp نیز می توانند علاوه بر هاست ویندوز از هاست لینوکس که قیمت پایین تری دارد استفاده کنند.
بنابراین می توان گفت هر دو تکنولوژی طراحی وردپرس یا برنامه نویسی asp از لحاظ هزینه های جانبی و راهاندازی وب سایت در یک سطح یکسان هستند.
مزایای سایت وردپرسی نسبت به سایت اختصاصی
- سایت وردپرسی نسبت به سایت اختصاصی به زمان کمتری برای طراحی نیاز دارد.
- قیمت سایتهای وردپرسی نسبت به سایتهای اختصاصی ارزانتر است.
- برای سایتهای وردپرسی، قالبهای زیاد و متنوعی وجود دارد که ممکن است نیاز کاربر را تا حد زیادی رفع کند.
- برای طراحی سایت وردپرسی نیازی به دانش برنامه نویسی نیست.
- وجود افزونههای Yoast SEO و Rank Math SEO میتواند به سئوی محتوا کمک کند.
معایب سایت وردپرسی نسبت به سایت اختصاصی
- سرعت سایتهای وردپرسی معمولا کمتر از سایتهای اختصاصی است، چون در وردپرس امکانات زیادی قرار گرفته است تا مناسب همهی کسبوکارها باشد. ممکن است اکثر این امکانات مورد استفاده قرار نگیرد و سایت را سنگین کند.
- در وردپرس ممکن است بین افزونهها و قالب سایت تداخل ایجاد شود و سایت به مشکل بخورد.
- وردپرس برای پروژههایی با مقیاس بزرگ، مناسب و بهینه نیست.
- ممکن است وردپرس پاسخگوی همهی نیازهای یک کارفرما نباشد.
مزایای سایت اختصاصی نسبت به سایت وردپرسی
- امکان شخصی سازی با توجه به نیاز کارفرما.
- سایت اختصاصی برخلاف وردپرس، پاسخگوی همهی نیازهای مشتری است.
- سایتهای اختصاصی قالبهای زیباتری نسبت به وردپرس دارند چون منحصر به فرد آن سایت طراحی میشوند و مانند وردپرس تکراری نیستند.
- سئو تکنیکال در سایت اختصاصی بهتر است چون از کدهای اضافی که در قالبهای وردپرسی وجود دارد جلوگیری میشود و کاملا بهینه هستند.
- سرعت سایتهای اختصاصی نسبت به سایتهای وردپرسی فوقالعاده بالا است چون مناسب نیاز آن طراحی شده و کدهای زاید و اضافی در آن وجود ندارد.
- سایت اختصاصی برای پروژههایی با مقیاس بزرگ کاملا جوابگو است.
معایب سایت اختصاصی نسبت به سایت وردپرسی
- سایت اختصاصی نسبت به سایت وردپرسی هزینه بالایی دارد.
- سایت اختصاصی در مقایسه با سایت وردپرسی، زمان بیشتری برای برنامه نویسی نیاز دارد.