بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) چیست؟
اصطلاح SEM که شکل کوتاهشده Search engine Marketing است، راهی بسیار موثر برای کسب و کارهای کوچک به منظور افزایش مشتریان، بالابردن درآمد و کم کردن هزینههای جذب مشتری است. SEM در واقع نوعی روش برای بالا بردن ترافیک سایت است که از طریق پرداخت هزینه، انجام میشود.
SEM چگونه میتواند به کسب و کار شما کمک کند؟
این واژه به معنی نوعی خاصی از بازاریابی توسط موتورهای جستجو است که از طریق پرداخت هزینه انجام میشود. یکی از شناختهشدهترین انواع بازاریابی موتورهای جستجو، تبلیغات کلیکی گوگل یا AdWords است؛ اما تبلیغ در موتورهای جستجوی Bing و Yahoo نیز میتواند برای شما مفید باشد.
بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) قدرت موتورهای جستجوگر مانند گوگل را افزایش میدهد تا به مشتریهای بالقوه کسب و کار شما در بهترین زمان و مکان ممکن، دست یابد. به احتمال قوی، SEM را به نامهای مختلفی میشناسید:
-
تبلیغات پرداختی به ازای کلیک یا PPC
این روش که درواقع pay per click نام دارد، به ازای کلیک کاربران برای شما هزینه در بر خواهد داشت. این روش از گرانترین روشها در SEM است و طرفداران زیادی دارد. اجرای این روش بدین صورت است که شما بودجه موردنظر خود را برای تبلیغ و کلمه کلیدی معین میکنید، سپس به ازای بازدیدکنندگان سایتتان از طریق کلیک، از حساب شما پول کسر میشود. مثلا برای واژه خدمات منزل، ممکن است هزینه حدود ۲ دلار باشد و شما باید بودجه خود را بر اساس این نرخ تعیین کنید.
-
تبلیغات پرداختی به ازای هر کلیک CPC
این روش شباهت بسیار زیادی به PPC دارد و مخفف Cost Per Click است و برای تبلیغات بنری استفاده میشود. در این روش پرداختی، بابت تعداد کلیکهای هر بنر، هزینه پرداخت میشود.
تفاوت CPC و PPC
تمایز قائل شدن بین این دو روش بسیار سخت است و اغلب یه جای یکدیگر استفاده میشوند. زمانی که شما قصد راهاندازی یک کمپین تبلیغاتی دیجیتال را دارید، اگر هزینه را بر اساس تعداد کلیک روی کلمات کلیدی، بنرها و… پرداخت کنید، شیوه پرداختی شما PPC خواهد بود؛ اما اگر به تبلیغکنندگان مختلف هزینههای مختلفی را بابت کلمات کلیدی مختلف پرداخت کنید، هر کلیک هزینه جداگانهای دارد. این روش CPC نام دارد. PPC عملکرد پرداخت در کمپین تبلیغاتی است و CPC معیاری برای هزینه هر کلیک در کمپین تبلیغاتی شماست.
-
تبلیغات بازاریابی موتورهای جستجو بر اساس هر هزار نمایش CPM
گاهی میتوانید عدد بزرگتری را به عنوان هدف خود در نظر بگیرید، مثلا هزار کلیک برای یک بنر را به صاحبان سایتهای تبلیغی، سفارش بدهید. در این صورت، شما روش Coset Per Thousand را از میان روشهای SEM برای تبلیغات استفاده کردهاید. نمونه پرکاربرد این روش را حتما در تبلیغات شبکههای اجتماعی مخصوصا اینستاگرام و تلگرام دیدهاید. مثلا شما میتوانید ویدیوی خود را در یکی از حسابهای کاربری پرمخاطب اینستاگرام قرار دهید یا از اینفلوئنسرها بخواهید برای شما تبلیغ کنند و بابت هر هزار بازدید، هزینه را به آنها پرداخت کنید.
-
تبلیغات بازاریابی موتورهای جستجو به روش CPA
تصور کنید شما صاحب یک اپلیکیشن هستید و میخواهید حدود 3000 مشتری داشته باشید. میتوانید بر اساس تعداد نصب، قرارداد خود را تهیه نمایید. یعنی هر تعداد نصب، برای شما هزینهای در بر خواهد داشت. به این روش Cash Per Action میگویند که یک معیار تبلیغتی مبتنی بر عملکرد است. این روش تقریبا بدون ریسک است و موجب بازگشت سرمایه شما میشود.
-
بازاریابی موتورهای جستجو به شیوه CTR
در این روش، تعداد کاربران بازدیدکننده سایت بر تعداد کلیکهای یک آگهی تقسیم میشود و بابت هر کلیک، مبلغی پرداخت میشود. این روش پرکاربرد است و میزان موفقیت کمپینهای تبلیغی را نشان می دهد. مثلا اگر یک ویدیوی تبلیغی 100 بار دیده شود و یک نفر روی آن کلیک کند، نرخ کلیک یک درصد بوده است. در واقع هر بار که ویدیوی شما دیده شود، Impression ویدئوی شما بیشتر میشود اما نرخ کلیک با Impression تفاوت دارد.
مزیت استفاده از روشهای SEM برای بازاریابی
- هزینه کم و بازدهی زیاد دارد
- مشتری در کمترین زمان ممکن میتواند محصول مورد نظر خود را پیدا کند
- موجب نامآشنایی برند (Brand awarness) شما در فضای مجازی میشود
- نوعی بازاریابی بینالمللی است و بهروز است
- به نسبت سئو زودتر نتیجه میدهد و لازم نیست چندین ماه صبر کنید
- برای کسبوکارهای تازه راهاندازی شده مطمئنترین راه هزینه تبلیغات است
معایب استفاده از روشهای SEM برای بازاریابی
- ممکن است بازدید شما را بالا ببرد اما سفارشها یا خرید از سایتتان را زیاد نکند
- اگر سایت شما آماده ارائه اطلاعات کافی و بهدردبخور به بازدیدکنندگان نباشد، مشتریهای زیادی را از دست میدهید
- اثربخشی SEM کوتاهمدت است و یک رویکرد طولانیمدت نیست
تفاوت SEO با SEM چیست؟
با توجه به تعاریفی که تا اینجا گفتیم، SEO یکی از ستونهای SEM به حساب میآید که اگر بخواهیم آن را به تنهایی دنبال کنیم، چند تفاوت شکل میگیرد.
اولین تفاوت SEM و SEO در سرعت بازدهی است. با سئو چند ماه تا چند سال طول میکشد که به صفحهٔ اول نتایج برسید و ترافیک سایت را افزایش دهید؛ بهخصوص اگر سایت شما جدید باشد.
چرا سایر صفحهها اهمیت کمتری دارند؟ هدف شما جذب حداکثری ترافیک است که در بالا دیدیم، بیشترین کلیک هم برای تبلیغات و رتبههایی برتر (۱ تا ۳) است.
پس با حذف تبلیغات، فقط باعث میشوید که حضورتان در صفحهٔ نتایج جستجو به تعویق بیفتد.
فراموش نکنید تبلیغات نتایج بهمراتب سریعتری به همراه دارد؛ چراکه بهمحض ساختن کمپین گوگل ادز و تایید تبلیغ توسط گوگل، این شانس را دارید که در صفحهٔ نتایج ظاهر شوید.
جا دارد به این مسئله هم اشاره کنیم که نمایش تبلیغات باعث میشود که نرخ کلیک رتبهٔ ۱ نتایج کاهش پیدا کند؛ پس حتی اگر رتبهٔ ۱ را هم گرفته باشید، باز هم نمیتوانید مطمئن شوید رقیب شما بالای سرتان نباشد. (مثل همان چیزی که دربارهٔ فلایتیو و علی بابا دیدیم)
تفاوت بعدی در مدل هزینه است. وقتی پای سئو در میان باشد، شما برای کلیک کاربر و ترافیک آن هزینه نمیکنید؛ ولی با اضافهشدن تبلیغات و شکلگیری SEM، شما باید بودجهٔ مشخصی برای آن در نظر بگیرید.
سومین تفاوت هم مطمئنبودن از نتیجه است! نتیجهٔ سئو در کوتاهمدت خودش را نشان نمیدهد و باید صبر کنید و هیچ تضمینی وجود ندارد که فعالیتهای شما به نتیجهٔ دلخواه منجر شود. ممکن است حتی کلی هزینه کنید و دوباره مجبور شوید استراتژی خود را تغییر دهید تا بالاخره به رتبههای بالا برسید.
ولی وقتی تبلیغات به سئو اضافه میشود، شما میتوانید نتایج خود را در لحظه رصد و عملکرد را بهینهسازی کنید. این مسئله تا حدود زیادی ضعف سئو در این زمینه را پوشش میدهد تا بتوانید با خیال راحت از جبران سرمایه، روی سئو تمرکز کنید.