از کجا بفهمیم سایت با چی طراحی شده؟
یکی از سوالاتی که هنگام روبرو شدن با سایت های دیگر ممکن است برایتان به وجود بیاید این است که آن سایت با چه طراحی شده است؟ طبق آخرین آمار منتشر شده از W3Techs، در حدود 43% از کل وب سایت های دنیا با سیستم مدیریت محتوای وردپرس ساخته شده اند. اما اگر بخواهیم این آمار را محدود به سایت هایی کنیم که اختصاصی نیستند و عموما با CMS طراحی شده اند، باید بگوییم وردپرس نزدیک به 65% از سهم این سیستم های مدیریت محتوا را به خود اختصاص داده است. یکی از دلایل استفاده از این cms راحتی کار با آن و دیگر کمتر بودن هزینه طراحی سایت با وردپرس است. بهطور کلی 3 روش برای اینکه از کجا بفهمیم سایت با چی طراحی شده وجود دارد:
- کلیدهای میانبر
- استفاده از ابزارهای آنلاین
- استفاده از افزونههای مرورگرها
استفاده از ابزارهای آنلاین
استفاده از ابزارهای آنلاین راهی سادهتر برای پاسخ به این سؤال که از کجا بفهمیم سایت به چی طراحی شده، میباشد. برای این کار کافی است آدرس وبسایتی که مد نظرتان است را در سایتهای زیر وارد کنید تا آنها فناوریها و زبانی که وبسایت مورد نظر شما با آن ساخته شده است را برای شما به نمایش درآورند. در ادامه 6 مورد از این ابزارهای آنلاین را با هم بررسی خواهیم کرد.
وب سایت NetCraft
وبسایت sitereport.netcraft.com هم برای شما زبان برنامهنویسی وبسایت موردنظرتان را تشخیص میدهد و هم اطلاعاتی دیگر شامل: امنیت و هاستینگ وبسایتی که وارد کردهاید را به شما اعلام میکند. اطلاعاتی که این وبسایت در اختیار شما قرار میدهد، عبارتاند از:
- Background
- SSL/TLS
- SSL Certificate Chain
- Hosting History
- Sender Policy Framework
- DMARC
- Site Technology
- وب سایت BuiltWith
به کمک وبسایت builtwith.com و وارد کردن آدرس وبسایت موردنظرتان در آن، میتوانید زبان برنامهنویسی و تکنولوژیهایی که برای ساخت وبسایت موردنظرتان استفاده شده را مشاهده کنید. شایان ذکر است اطلاعاتی که در Builtwith برای شما به نمایش در میآیند، در تبهای زیر به شما ارائه میگردد:
- Technology Profile
- Detailed Technology Profile
- Meta Data Profile
- Relationship Profile
- Redirect Profile
- Company Profile
و اطلاعاتی که در این تبها مشاهده میکنید عبارتاند از:
- Analytics and Tracking
- Widgets
- Mobile
- Content Delivery Network
- Content Management System
- JavaScript Libraries and Functions
- Web Servers
- Syndication Techniques
- Document Encoding
- Document Standards
- Content Delivery Network
- وب سایت DomainTools
اگر قصد دارید با بهدست آوردن اطلاعات چگونگی ساخت وبسایتی، آن را هک کنید، به شما وبسایت www.domaintools.com را پیشنهاد میدهیم؛ زیرا به کمک اطلاعاتی که این وبسایت در اختیار شما قرار میدهد، میتوانید زیرساختهای هکری وبسایت مورد نظر را بررسی و نقشهبرداری کنید.
وب سایت W3Techs
از دیگر ابزارهای آنلاین که به کمک آن میتوانید زبان برنامهنویسی یک وبسایت را تشخیص دهید، وبسایت https://w3techs.com/sites میباشد؛ این ابزار برای شما انواع مختلفی از فناوریهای وب را نشان میدهد. اطلاعات منتشرشده از وبسایت مورد نظر شما در این ابزار آنلاین عبارتاند از:
- Website Background
- Content Management Systems
- Server-side Programming Language
- Client-side Programming Language
- JavaScript Libraries
- Web Server
- DNS Server Provider
- SSL Certificate Authority
- Traffic Analysis Tool
- Advertising Network
- Tag Manager
- Site Elements
- Structured Data Formats
- Markup Language
- Character Encoding
- Image File Formats
- Server Location
- Content Language
وب سایت Stackshare
یکی دیگر از ابزارهای آنلاین در این زمینه، stackshare.io است که علاوه بر تشخیص زبان برنامهنویسی و فناوریهای استفاده شده در وبسایت مورد نظر، ابزارهای اوپن سورس، ابزار SaaS (Software as a Service) و همچنین ابزارهای توسعهدهنده را یکجا در اختیار شما قرار میدهد. شایان ذکر است که در حال حاضر این وبسایت فیلتر است و برای استفاده از آن نیاز به فیلترشکن دارید.
استفاده از افزونه های مرورگرها
یکی دیگر از روشهای بررسی و شناسایی چگونگی ساخت یک وبسایت و فناوریهای استفاده شده در آن این است که میتوانیم از افزونهها، Add-Onها و همچنین Extentionهای مرورگرهای مختلف استفاده کنیم. مزیت استفاده از این روش نسبت به روش قبلی این است که دیگر نیازی به کپی کردن آدرس وبسایت و یا استفاده از فیلترشکن برای دسترسی به وبسایت ارائه دهندهی خدمات، ندارید؛ کافی است به وبسایت مورد نظر خود مراجعه کنید و روی یکی از افزونههایی که برای این کار نصب کردهاید کلیک کنید و فناوریهای استفاده شده در وبسایت مورد نظر خود را مشاهده کنید.
شایان ذکر است که استفاده از افزونهها، کار را برای شما راحتتر میکند اما یک ایراد بزرگ دارد، آن هم این است که این افزونهها اطلاعاتی جزئی و کلی در مورد وبسایت موردنظرتان، به شما ارائه میدهند؛ اگر نیازمند اطلاعات کامل و جامعی در مورد زبان برنامهنویسی و فناوریهای استفاده شده در وبسایت مورد نظر خود هستید، پیشنهاد میکنیم که از وبسایتهای معرفی شده در بالا کمک بگیرید و از آنها استفاده کنید. اما افزونههایی که به کمک آنها میتوانید به اطلاعات اولیه و جزئی از چگونگی ساخت وبسایت مورد نظر خود برسید، عبارتاند از:
نام افزونه | در Chrom | در FireFox |
SimilarTech | پشتیبانی میشود | پشتیبانی میشود |
Wappalyzer | پشتیبانی میشود | پشتیبانی میشود |
WhatRuns | پشتیبانی میشود | پشتیبانی میشود |
PageXray | پشتیبانی میشود | پشتیبانی نمیشود |
Wiredwith Sitexray | پشتیبانی نمیشود | پشتیبانی میشود |
Domain Details | پشتیبانی نمیشود | پشتیبانی میشود |
Library Detector | پشتیبانی میشود | پشتیبانی میشود |
W3Techs | پشتیبانی میشود | پشتیبانی میشود |
لازم به ذکر است که پس از نصب هر کدام از این افزونهها، آیکون آن در سمت راست و بالای مرورگر شما ظاهر خواهد شد و کافی است پس از ورود به وبسایت مورد نظر، بر روی آیکون آن کلیک کنید تا زبان استفاده شده و فناوریهای پشت وبسایت مورد نظر برای شما به نمایش درآید.
کلیدهای میانبر
یکی از این ابتداییترین و راحتترین ترفندها برای پی بردن به زبان برنامهنویسی و تکنولوژیهای به کار رفته در یک سایت، گرفتن دکمههای ترکیبی Ctrl+U در پنجرهی مرورگر شما است که موجب به نمایش در آمدن سورسکد وبسایتی که در آن قرار دارید میگردد. (البته این روش، سورسکدهای Front-End یک وبسایت را به شما نمایش میدهد نه سورسکدهای Back-End) پس از باز شدن پنجرهی سورسکد، کافی است نگاهی به درون تگ head آن بیاندازید تا ردی از CMSی که وبسایت، با آن راهاندازی شده است را ببینید. اگر از زبان برنامهنویسی و انواع CMS ها اطلاع داشته باشید، با دیدن کدهایی که در تگ head وجود دارد خواهید توانست سیستم مدیریت محتوا یا CMS آن سایت را تشخیص دهید و از روی این نیز میتوانید بفهمید که آن وبسایت با چه زبانی ساخته شده است! بهعنوان مثال CMSهای جوملا، وردپرس، مجنتو و دروپال با زبان PHP نوشته شدهاند یا CMSهای Share Point و Kentico با زبان Net نوشته شدهاند.
یکی دیگر از این کلیدهای میانبر، دکمههای ترکیبی Ctrl+Shift+I است. شما با استفاده از این روش، نه تنها میتوانید به کنسولِ مرورگر دسترسی داشته باشید و زبان برنامهنویسی یک وبسایت را تشخیص دهید بلکه بسیاری از قابلیتهای آن وبسایت نظیر: پرفورمنس، امنیت، سورسکدها، تنظیمات شبکه و… را بررسی کنید.
نقش هوش مصنوعی در شناسایی CMS چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی، هوش مصنوعی (AI) نقشی اساسی در شناسایی CMS ایفا می کند. الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند ساختارهای وبسایت، الگوهای کد و عناصر طراحی را برای استنباط دقیق CMS زیربنایی تجزیه و تحلیل کنند. مدلهای یادگیری ماشینی به طور مداوم برای تشخیص نسخههای CMS جدید و نصبهای سفارشیشده آموزش میبینند و فرآیند شناسایی را دقیقتر و کارآمدتر میکنند.