بهترین درگاههای پرداخت اینترنتی برای فروشگاه آنلاین
هرقدر فرایند خرید راحتتر باشد، تجربهٔ بهتری هم برای مشتری رقم میخورد. حتی فروشگاههای سنتی هم تلاش میکنند راههای مختلفی بهغیر از پرداخت با پول نقد یا از طریق دستگاه پوز پیش پای مشتری بگذارند؛ مثل اسکن QR Code.
در خرید آنلاین، اهمیت این مسئله بهمراتب بیشتر است؛ چون مشتری انتظار دارد همهچیز سریع و آسان باشد.
شاید انتقال پول به روش کارتبهکارت برای شما گزینهٔ بهتری باشد؛ ولی اغلب افراد از آن استقبال نمیکنند. از طرفی، دردسرهای خاص خودش را دارد؛ مثلاً ارسال رسید و کد پیگیری و همچنین بررسی ساعت پرداخت و ننشستن پول در حساب!
به همین خاطر، داشتن درگاههای پرداخت برای فروشگاههای اینترنتی ضروری است؛ ولی چطور درگاه بگیریم؟ چند نوع درگاه داریم؟
در مقاله دایری لن شما را یا درگاه های بانکی معتبر آشنا میکنیم.
چرا باید بهترین درگاه پرداخت اینترنتی را انتخاب کنیم؟
تمامی وبسایتهایی که محصولات یا خدماتی برای عرضه دارند، به درگاه پرداخت نیاز دارند تا مشتریان بتوانند بدون مراجعه به بانک، مبلغ محصولات یا خدمات را پرداخت کنند. بااینحال، تمامی درگاههای پرداخت شرایط استفاده و خدمات یکسانی ندارند. همین موضوع باعث میشود تا بهعنوان صاحب کسبوکار اینترنتی نیاز داشته باشید تا بهترین درگاه پرداخت اینترنتی را براساس نیازتان شناسایی و از آن روی وبسایت استفاده کنید.
قصد دارید وبسایت فروشگاهی راهاندازی کنید؟ اگر پاسختان مثبت است، پیشنهاد میکنیم که از همینحالا به فکر انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی برای آن باشید.
انواع درگاه پرداخت کدامند؟
ممکن است برای کسی که اطلاعی از کارکرد درگاههای پرداخت ندارد و به دنبال گرفتن یک درگاه پرداخت نرفته است، این موضوع که انواع درگاه پرداخت کدامند یک سوال بیهوده به نظر برسد و فکر کند که درگاه پرداخت، صرفا یک درگاه است که بانک آن را ارائه میکند و انواع خاصی ندارد. اما باید گفت که انواع درگاه پرداخت به دو دسته کلی تقسیم شده و حتی از آن عجیبتر این است که درگاههای اصلی اصلا به بانکها هم ربطی ندارند و بانک خود نوعی واسطه بهحساب میآید.
بهطورکلی در پاسخ به این سوال که انواع درگاه پرداخت کدامند میتوانیم به دو دسته اساسی اشاره کنیم که به این صورت میباشند:
درگاه پرداخت مستقیم
این نوع از درگاه پرداخت همان درگاهی است که عموما در مورد درگاه پرداخت تصور میشود و برای گرفتن این درگاه باید بهسراغ بانکها بروید. شما برای اینکه یک درگاه پرداخت بگیرید به بانک رفته، حساب خود را باز میکنید، مدارکی که از شما خواستهاند را تحویل داده و سایت خود را بهعنوان سایتی که میخواهید برای آن درگاه بگیرید به بانک معرفی میکنید. در این مورد باید دقت داشته باشید که سایت شما حتما اینماد داشته باشد و شما ملزم هستید که مجوزهای لازم را برای گرفتن این نوع از درگاه ارائه کنید.
بعد از تکمیل این کار بسته به اینکه از چه بانکی و چه نوع درگاهی استفاده کرده باشید، بانک دستورالعمل های لازم را برای اتصال درگاه به سایت شما را خواهد داد و یا اینکه مستقیما IP سرور شما را به درگاه متصل میکند و لازم نیست که شما کار خاصی بکنید و هر کسی که از سایت شما به درگاه فرستاده شود برای بانک قابل شناسایی خواهد بود.
در این نوع خاص از انواع درگاه پرداخت وقتی که پرداختی صورت میگیرد پولی که برای شما پرداخت شده است مستقیم به حساب شما واریز شده و شما آن را در لحظه دریافت میکنید. همینطور باید گفت که از شما کارمزدی هم گرفته نخواهد شد و شما بهراحتی میتوانید این کار را انجام داده و در واقع با حساب خودتان کار خواهید کرد. اما در نوع دیگر درگاه پرداخت اوضاع به شدت متفاوت خواهد بود و باید گفت که بهطورکلی داستان دیگری در اینجا در جریان است.
درگاه پرداخت غیرمستقیم
نوع دیگری از انواع درگاه پرداخت که یکی از پرکاربردترین انواع درگاه هستند و باید گفت که روال سادهتری از درگاههای مستقیم دارند، درگاههای پرداخت غیرمستقیم هستند. در مورد اینکه این نوع از انواع درگاه پرداخت چطور کار میکند باید بگوییم که شما برای اینکه در سایت خود درگاه پرداختی به نام خودتان داشته باشید بهسراغ یکی از شرکتهای ارائه درگاههای غیرمستقیم که صرفا خدمات مربوط به پرداخت بدون کارت را ارائه میکنند میروید. در اصطلاح به این شرکتها پرداختیار گفته میشود و در بخشهای بعدی با اینکه به چه صورتی کار میکنند آشنا خواهیم شد.
شما با ثبتنام در این شرکتها بدون نیاز به هیچ نوع پروانه کسبی و صرفا با ارائه یک کد مالیاتی و ثبتنام در سایت مالیات میتوانید برای سایت خود یک درگاه اینترنتی داشته باشید. ارائه مجوزهای مختلف و دنبال آنها افتادن یکی از کابوسهایی است که میتواند برای کسبوکارهای اینترنتی پیش بیاید و خیلی از آنها حتی هنوز این موضوع را نمیدانند که میخواهند در همین مسیر ادامه دهند یا احتمال تغییر آن وجود دارد. برای گزینههایی که شما نیاز به دردسر کمتر دارید و میخواهید در سریعترین زمان ممکن درگاه پرداخت خود را بهصورت غیرحضوری دریافت کنید، درگاههای غیرمستقیم همان چیزی است که از گشتن و بررسی کردن انواع درگاه پرداخت انتظار داشتید به آن برسید.
البته باید به یک موضوع هم توجه داشت که برخلاف درگاههای مستقیم که امکان واریز آنی آنها وجود داشت، درگاههای غیرمستقیم از این امکان بیبهره بوده و در این درگاهها کار به این صورت دنبال میشود که پول به حساب شرکت پرداختیار ریخته شده و شما میتوانید با آنها به صورت روزانه، هفتگی، ماهیانه و یا دورههایی که خودتان آنها را تعیین میکنید تسویه کنید.
در رابطه با کارمزد هم باید گفت که این درگاهها کارمزدهای خود را دارند و معمولا ترکیبی از درصد و سقف قیمتی است. بهعنوانمثال پرداختیار زرینپال که یکی از معروفترین این ارائهکنندگان است، نیم درصد کارمزد را تا سقف 3000 تومان از شما خواهد گرفت. به این معنی که اگر شما یک فروش انجام دهید که نیم درصد آن بیشتر از 3 هزار تومان باشد، تنها 3000 تومان کارمزد از شما گرفته خواهد شد.
معیار اساسی برای انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی در ایران
اگر قصد دارید درگاه پرداخت اینترنتی برای وبسایتتان انتخاب کنید، اولین سؤالی که در ذهنتان ایجاد میشود، احتمالاً این است که کدام درگاه پرداخت اینترنتی بهتر است و اصولاً بهترین درگاه پرداخت اینترنتی باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ ادامه این مطلب از بلاگ پارس پک را بخوانید تا با این ویژگیهای مهم آشنا شوید.
امنیت درگاه پرداخت
واضح است که امنیت مهمترین معیاری است که در انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی باید به آن توجه کنید. مشتریان تمامی اطلاعات بانکی خود را در درگاه وبسایتتان وارد میکنند؛ البته قبل از انجام این کار، باید از امنیت درگاه و وبسایت شما کاملاً مطمئن باشند. خوشبختانه تمامی درگاههای پرداخت رسمی ایران باید پروتکلهای رسمی اعلامی بانک مرکزی را رعایت کنند؛ بههمیندلیل، همه آنها از درجه اعتماد و امنیت کافی برخوردارند.
کارمزد درگاه پرداخت اینترنتی
محل درآمد درگاههای پرداخت اینترنتی غیربانکی، کارمزدی است که بهازای هر تراکنش از صاحب حساب دریافت میکنند؛ بنابراین، هنگام انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی واسط، حتماً به این نکته نیز توجه کنید که درگاه چه میزان کارمزد را روی هر تراکنش اعمال میکند.
سازگاری درگاه پرداخت با سیستم وبسایت
همانطورکه میدانید، روشهای بسیار متفاوتی برای طراحی و راهاندازی وبسایت وجود دارد. از کدنویسی کامل وبسایت گرفته تا استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس و دروپال، همهوهمه میتوانند براساس نیاز پروژه، برای طراحی و راهاندازی وبسایت بهکار گرفته شوند. باوجوداین، بهترین درگاه پرداخت اینترنتی واسط درگاهی است که با نوع طراحی وبسایت شما سازگاری کامل داشته باشد.
سیستمهای گزارشدهی درگاه
تمامی درگاههای پرداخت گزینههایی برای گزارشدهی دارند. این گزارشها میتوانند تأثیر زیادی بر برنامهریزی مالی و فروش کسبوکار بگذارند. با استفاده از این آپشنها، مدیر کسبوکار بهراحتی میتواند گزارشهای کاملی از نحوه پرداخت و میزان آن و نیز لاگهای سیستمی دراختیار داشته باشد. واضح است که درباره این معیار نیز بهترین درگاه پرداخت اینترنتی درگاهی است که گزارشهای کاملتری را به شما ارائه دهد.
عملکرد واکنشگرا
امروزه، کاربران از دستگاههای مختلفی برای اتصال به اینترنت و خریدهای اینترنتی استفاده میکنند. همین امر سبب شده است تا یکی از معیارهای اساسی برای انتخاب بهترین درگاههای پرداخت در ایران واکنشگرابودن (Responsive) باشد. بهعبارتدیگر، هر فردی فارغ از اینکه با چه دستگاهی به این درگاه پرداخت متصل شده باشد، صفحه پرداخت باید متناسب با نوع دستگاه به او نشان داده شود.
پشتیبانی ۲۴ساعته
تصور کنید که در میانه کمپینی تبلیغاتی برای فروش محصولات خود هستید و اتفاقاً بهمنظور انجام آن، زمان و هزینه زیادی نیز صرف کردهاید. حالا اگر دقیقاً در همین زمان مشکلی برای درگاه پرداختتان ایجاد شود، چه اتفاقی میافتد؟ واضح است که تمام هزینههای صرفشده بهیکباره نابود و اعتبار برندتان هم خدشهدار خواهد شد. در این مواقع، تیم پشتیبانی فنی درگاه میتواند مشکل شما را حل کند؛ بنابراین، در انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی، به پشتیبانی 24 ساعته در 7 روز هفته توجه کنید.
کدامیک از انواع درگاه پرداخت را انتخاب کنیم؟
برای اینکه بدانیم کدامیک از انواع این درگاهها برای ما مناسب هستند و از بین انواع درگاه پرداخت باید بهسراغ کدام یک از آنها برویم باید ابتدا کمی در مورد این سوال که انواع درگاه پرداخت چه نوع سرویسهایی هستند صحبت کنیم. در حوزه درگاههای پرداخت سه نوع شرکت وجود دارند که هر کدام از آنها وظیفه خاصی را بر عهده دارند:
- شرکتهای PSP
- بانکهای واسطه
- شرکتهای پرداختیار
اولین سطح از ارائهکنندگان خدمات انواع درگاه پرداخت شرکتهای PSP میباشند که تمامی شرکتهای وابسته از آنها استفاده میکنند. این شرکتها مستقیما باید توسط بانک مرکزی تایید شوند که تمامی امور مربوط به تایید و ارائه مجوزهای PSP بر عهده شرکت شاپرک گذاشته شده است. در واقع شرکتهایی که میتوانند خودشان صفحه درگاه پرداخت را طراحی کرده و با تضمین امنیت آن کار انتقال پول را انجام دهند، همین شرکتهای PSP هستند که معروفترین آنها شرکت شاپرک میباشد و خیلی شرکتهای دیگر مانند پرداخت الکترونیک سامان، پرداخت الکترونیک پارسیان، بهپرداخت ملت، و سداد نیز این مجوزها را از شاپرک دریافت کردهاند.
بانکها با شرکتهای PSP وارد مذاکره شده و این امکان را فراهم میکنند که وجوه انتقالی بدون اینکه کارمزدی دریافت شود به حسابهایی که در این بانکها باز میشود واریز شود. البته سطح تعهداتی که این بانکها دارند و مسئولیتی که باید برای درگاهها داشته باشند بیشتر بوده و به همین دلیل مدارک بیشتری را از کاربران دریافت میکنند. در این بین نوع دیگری از شرکتهای واسطه نیز وجود دارند که با PSPها قرارداد میبندند و با قبول کردن بخش عظیمی از مسئولیتهای درگاه بانکی، پول را به حساب خود واریز کرده و با کاربران طرف میشوند. در اینجا صرفا کد مالیاتی و یک احراز هویت ساده برای داشتن درگاه کفایت میکند.
کدامیک از انواع درگاه پرداخت را انتخاب کنیم
در مورد اینکه صحت خدمات کدام بهتر بوده و بهتر است که از کدامیک از این انواع درگاه پرداخت استفاده کنیم باید بگوییم که هیچ فرقی از نظر صحت کارکرد ندارند و معیارهای دیگری برای این موضوع وجود دارد که باید بگوییم به این صورت میباشند:
شرایط و مدارک لازم برای ثبتنام
عملیات ثبتنام در انواع درگاه پرداخت میتواند بسیار متغیر باشد و همین موضوع باعث شده است که خیلی از منابع و مراجع تقسیمبندی انواع درگاه پرداخت را با همین موضوع انجام دهند و به دو درگاه آسان و سخت آن را تقسیم کنند که بدیهی است درگاههای غیرمستقیم بهعنوان درگاههای آسان و بانکها بهعنوان درگاههایی که گرفتن آنها دردسرهای زیادی را دارد معرفی میشوند.
بهطورکلی میتوان گفت که شرایطی که بانکها لازم دارند کمی سخت بوده و بیشتر برای کسبوکارهای سنتی قدیمی که تازه میخواهند وارد کار آنلاین شوند کاربرد دارد و اگر شما یک ایده نو را آوردهاید تا در اینترنت آن را پرورش دهید، مسیر گرفتن درگاه پرداخت مستقیم از اینکه شما را از این کار دلسرد کرده و نظر شما را عوض کند به هیچ عنوان فروگذار نخواهدکرد و بهتر است که بهسراغ درگاههای مستقیم بروید.
کارمزد پرداختی
یکی از موارد مهمی که باید به آن توجه شود این است که آیا شما مایل هستید کارمزدی برای کار خود پرداخت کنید یا خیر. در صورتی که شما کسبوکاری با سفارشات زیاد داشته باشید که قدیمی و استخواندار است و میتوانید نیازهای رنگارنگ بانکها برای درگاه پرداخت را برطرف کنید، میتوانید بهراحتی از درگاههای مستقیم استفاده کنید و دیگر کارمزدی پرداخت نکنید. البته باید گفت که درگاههای غیرمستقیم هم هوای مشتریان خود را دارند و معمولا امتیازات خوبی را به آنها میدهند.
تسویه آنی
یکی دیگر از مزایایی که میتوان آن را به درگاه پرداختهای مستقیم نسبت داد این است که شما برای اینکه وجه نقد را دریافت کنید معطل نخواهید شد و باید این موضوع را در نظر داشته باشید که پول همیشه در حساب شما خواهد بود و در صورتی که مشکل تامین مواد اولیه و کالا را داشته باشید، این درگاه پرداخت مستقیم میتواند آن را برای شما حل کند. این در حالی است که درگاههای پرداخت غیرمستقیم این مزیت را ندارند و باید تا مدت معلوم برای دریافت مبالغ و واریزی وجه از طرف آنها صبر کنید.