تبلیغات اینترنتی

بازاریابی پیامکی (SMS marketing)

اس ام اس مارکتینگ چیست؟ + آموزش حرفه ای بازاریابی پیامکی

بازاریابی پیامکی (SMS Marketing) در مقابل روش های منسوخ و قدیمی پخش تراکت، تبلیغات در روزنامه بسیار جذاب و هدفمندتر عمل ‌می‌کند. زیرا شما تبلیغات پیامکی خود را به گوشی موبایل مخاطب، نزدیک‌ترین وسیله ارتباطی ممکن برای او ارسال می‌کنید.

اس ام اس مارکتینگ یک روش تبلیغات هدفمند است که به شما کمک می‌کند به بازار هدف و مشتریان بالقوه خود پیامک تبلیغاتی ارسال کنید و بودجه تبلیغاتی خود را برای ارسال تبلیغات پیامکی به افرادی هدر ندهید که علاقه‌مند به حوزه کسب‌و‌کار شما نیستند.

مثلاً پیامک فروش میلگرد با قیمت روز شاید برای یک دانش‌آموزی کنکوری جذاب نباشد. ولی کافی است این پیامک را به صورت هدفمند به مهندسین عمران و ساختمان ارسال شود تا از شما بابت ارسال این پیامک تشکر کنند.

مزایای اس ام اس مارکتینگ

ارسال پیامک با هدف بازاریابی و اجرای اصولی مزایای بسیار زیادی برایتان به همراه دارد:

هزینه ارسال پایین

کدام تبیلغات را می شناسید که فقط با صرف چند ریال برای هر فرد، بازگشت سرمایه ای ده برابر داشته باشید! اس ام اس مارکتینگ با افزایش آگاهی از برند، تعامل بیشتر با مشتریان به فروش بالاتر کسب و کارتان کمک می کند.

امکان دسترسی سریع به مشتریان

پیامک در لحظه ارسال می شود، بنابراین می توانید اخبار یا پیشنهادها کسب و کار را در هر زمان به دست مخاطب برسانید. طبق آمار 90% پیامک های دریافتی در 3 دقیقه اول باز می شوند این یعنی پیامک بهترین راه برای ارسال محتوا در لحظه به مخاطب است. پس بهتر است اگر تخفیف ویژه یا پیشنهاد محصولی را دارید از طریق اس ام اس مارکتینگ ارسال نمایید تا مشتری سریع‌تر آن را ببیند و اقدام موردنظر شما را انجام دهد.

 قابل بررسی بودن

بازاریابی پیامکی همانند سایر روش های بازاریابی دیجیتال قابل ردیابی کردن بوده و به سادگی می توانید کیفیت تبلیغات خود را بررسی کنید. زیرا به شما آمار تعداد کلیک کاربران، استفاده از کد تخفیف و پاسخ به درخواست تان را نشان می دهد.

سطح پوشش بالای بازاریابی پیامکی

از آنجایی که ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران در سال 2023 تقریبی 188% است این یعنی در هر خانه ای حداقل 2 عدد موبایل وجود دارد. در واقع اس ام اس مارکتینگ (sms marketing) به یکی از روش های دسترسی گسترده به مخاطبان هدف تبدیل شده منجر به مورد توجه قرار گرفتن کسب و کارتان می شود.

روابط نزدیکتر با مشتریان

معمولا کاربران تلفن همراه را در نزدیکی خود قرار می دهند و از طریق پیام یا تماس از حال دوستانشان خبر می گیرند. کسب و کارهای موفق از این فرصت غافل نمانده و از پیامک برای ارتباط با مشتریان ویژه که بیشترین میزان تعامل را با محصولات شان دارند استفاده کرده و از روش اس ام اس مارکتینگ روابط نزدیک تر و صمیمی تر با آن ها برقرار می کنند.

هدف از ارسال اس ام اس انبوه تبلیغاتی چیست؟

به صورت کلی، دو هدف برای استفاده از روش بازاریابی پیامکی مورد توجه قرار گرفته است:

  1. مشتریان قدیمی و فعلی خود را نسبت به کسب و کار خود وفادار نگه دارید.
  2. مشتریان جدیدی برای کسب و کار خود به دست بیاورید.

اس ام اس مارکتینگ راهکاری است که می تواند در هر دو گزینه بالا شما را یاری کند. با پیروی از اصول درست، ارسال اس ام اس انبوه می تواند به یکی از آسان ترین، موثرترین و کم هزینه ترین روش های بازاریابی شما تبدیل شود.

اصول بازاریابی پیامکی

بدون اجازه‌ی مخاطب برایش پیامک نفرستید

شاید از قبل، شماره تلفن‌های مشتریان مختلف‌تان را گرفته باشید؛ اما این به آن معنا نیست که هر وقت دلتان بخواهد به آنها اس ام اس بزنید. درست مثل بازاریابی ایمیلی، بازاریابی پیامکی هم مستلزم اجازه گرفتن از مشتری است.

در وب‌سایت یا کانال‌های دیگر، از مشتری اجازه بگیرید تا برایش اس ام اس بفرستید.

برای اجازه گرفتن از مشتری، مثلا یک اس ام اس بزنید و از او بپرسید که آیا مایل است برایش اس ام اس بفرستید یا نه؛ و جوابش هم بله یا خیر، یا 1 و 2 باشد که نیاز نباشد مشتری به زحمت بیفتد.

به زمان ارسال پیامک، توجه کنید

برخلاف ایمیل که مردم نهایتا چند بار در روز چک می‌کنند، وقتی اس ام اس می‌آید، معمولا همان موقع باز می‌کنند. این یک مزیت برای کسب‌وکارتان است، اما نباید سوءاستفاده کنید و گاه و بیگاه پیامک بفرستید.

وقتی شخصا با مشتری ملاقات کرده‌اید، بهترین موقع ارسال پیامک، کمی بعد از ملاقات‌تان است. مثلا اس ام اس بزنید و از او تشکر کنید که شرکت شما را انتخاب کرده است.

زمان‌بندی درست موجب می‌شود نتیجه بهتری بگیرید. تحقیقات نشان داده بهترین زمان ارسال پیامک تبلیغاتی در ساعت کاری یعنی 8 صبح تا 5 بعد از ظهر است.

یادتان باشد از آنجاییکه پیام‌های اس ام اس سریعتر از ایمیل و هر نوع پیام بازاریابی دیگری هستند، این کانال ارتباطی را برای مواقع ضروری یا محصولاتی نگه دارید که می‌خواهید بهترین نتیجه را بگیرید.

نام شرکت‌تان را در پیام‌ها بنویسید

وقتی اس ام اس گروهی می‌فرستید، از شماره‌های مخصوص استفاده کنید نه شماره شخصی. برای اینکه مخاطب متوجه شود این پیام از کجاست، نام شرکت‌تان را در اس ام اس بنویسید.

طول پیامک را در نظر داشته باشید

حداکثر تعداد کاراکتر مجاز برای اس ام اس، 160 کاراکتر است. پیامکی که می‌فرستید باید دقیق، واضح و تا حد امکان کوتاه باشد.

پیامک اسپم نفرستید

وقتی می‌خواهید برای مشتریان پیامک بفرستید، از خودتان بپرسید که لحن پیامک چطور است، آیا مشخص است که یک انسان واقعی آن را فرستاده یا ربات؟ پیامک نباید طوری باشد که مخاطب احساس کند یک ربات آن را فرستاده وگرنه آن را اسپم می‌کند و به ضرر کسب‌وکارتان است.

براتون مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *