structured data چیست؟
دادههای ساختار یافته structured data چیست؟ استراکچر دیتا داده های ساختارمندی می باشد که مانند یک سرنخ برای گوگل عمل کرده و کمک می کند محتوای مورد نظر بهتر درک شود. گوگل با کنار هم گذاشتن این عناصر مختلف داده های بصری و ساختارمندی ایجاد می کند که به کاربران کمک می کند به حجم زیادی از اطلاعات در کمترین زمان و به سادگی دسترسی داشته باشند. داده های ساختار یافته به شکل Rich results در نتایج جستجوی گوگل به نمایش در می آیند. از جمله این Rich results می توان به knowledge graph، carousels و Rich snippet نمایش داده می شوند و اطلاعات بصری قابل درکی را به مخاطب ارائه می دهند.
در جواب سوال استراکچر دیتا چیست و نقش آن در سئو، در واقع باید بگوییم، دیگر این عنوان و توضیحات متا نیستند که مهمترین و تنها عناصر در صفحه سرچ گوگل برای جلب نظر مخاطب و گرفتن کلیک می باشند، و عناصر دیگری نیز وارد بازی شده اند. استراکچر دیتاها به صورت کدهای html، المان های نشانه گذاری معناداری را برای گوگل ایجاد می کنند که به گوگل اجازه می دهند این اطاعات را برای بهبود نتایج جستجو به کاربر نمایش دهد.
structured data چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟
استراکچر دیتا، نحوه نمایش صفحه سایت رادرSERP گوگل تغییر میدهد واطلاعات بیشتر و تخصصی تری از وب سایت به کاربر داده میشود. در نتیجه احتمال کلیک کردن کاربر بر روی صفحه سایت بالا میرود.که منجر به افزایش ترافیک سایت،افزایش نرخ CTR، و بهبود رتبه سایت در گوگل می شود.
Structured Data و Schema.org
منبع استراکچردیتا، سایت Schema.org است. دراین سایت اسکیما های مختلفی برای هر نوع محتوا وجود دارد، شما می توانید با توجه به محتوای هر صفحه از سایتتان استراکچردیتا یا اسکیمای مورد نظر و مرتبط را انتخاب ودر سایت خود نشانه گذاری کنید. هرچقدر صفحات و بخش های بیشتری نشانه گذاری شود، سایت شما از طرف موتور جست وجو بهتردرک میشود و به شیوه ای خاص درSERP نشان داده می شود. ازجمله این اسکیماها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- Organization
- Person
- Place
- Breadcrumb
- Local Business
- Restaurant
- Product
- Offer
- Review
- Book
روش های افزودن Schema Code به سایت
برای استفاده از Schema Code درسایت خود می توانید از روش های مختلفی استفاده کنید. ما در ادامه به معرفی چند روشی که بیشترین کاربرد را در سئو صفحات وبسایتها دارند، می پردازیم:
استفاده از میکرودیتا(Micro data)
میکرودیتا اطلاعات کوچکی هستند که درقسمت های مختلف یک صفحه ازسایت استفاده میشوند و مشخص میکنند که هرقسمت چه موضوعی دارد یا چه کاری انجام میدهد. هرمیکرودیتا شامل سه تگ است، هر کدام از این تگها بر موضوع خاصی دلالت دارند:
- itemtype
- itemprop
- itemscope
مثلاً اگر بخواهیم یک مقاله با موضوع “معرفی فیلم” را با استفاده از میکرودیتا نشانهگذاری کنیم، مراحل زیر را باید انجام دهیم.
- ابتدا داخل تگ div مشخصات فیلم را وارد می کنید
- حالا باید در تگی که در مرحله 1 ساخته اید، میکرودیتا به کار ببرید. توجه کنید که itemtype نشاندهندۀ موضوع تگ و itemscop نشاندهندۀ حوزۀ آن است. در اینجا ما از بین نشانههای اسکیما Movie را به عنوان حوزه و موضوع اصلی انتخاب کردهایم.
- جزئیات را کامل کنید. تگ itemprop نقش راهنمایی بیشتر یا کمککننده برای درک بهتر موضوع را دارد و کد را تکمیل میکند. در این قسمت از سه itemprop استفاده شده است که عبارتند از: name برای نام فیلم، author برای نام کارگردان و Genre برای ژانرفیلم. خب کد اسکیما آماده است؛ اکنون باید آن را بعد از تگ <head> در سایتتان قرار دهید.
استفاده از اسکریپت JSON-LD
JSON-LD معمولاً در حوزۀ سئو استفاده میشود و هدف آن نشانه گذاری دادهها با فرمت schema.org است. برای نشانهگذاری اسکیما با استفاده از اسکریپتهای JSON-LD می توانید ازابزار ساخت کد های JSON-LD استفاده کنید. از طریق لینک، وارد قسمت ساخت و تولید کدهای JSON-LD شوید، اسکیما مدنظر را انتخاب کنید. سپس کادرهای خالی را با اطلاعات خواستهشده پرکنید، تا به طور خودکار تگهای اسکیمای مورد نظر در ساختار کدها قرار بگیرد. بعد ازساخت کد اسکیما، روی دکمه آبی رنگ کلیک کنید تا کد را به صورت کامل کپی کنید.
استفاده ازابزار Google Tag Manage
GTM یا Google Tag Manager از ابزارهای رایگان گوگل است. شما با استفاده از این ابزار می توانید، تگها و کدهای برنامهنویسی را درسایت یا اپلیکیشنهای موبایل، بارگذاری و بهروزرسانی کنید.
استفاده از ابزار Structured Data Markup Helper
این ابزار به شما کمک می کند اسکیمای موردنظر خود را بسازید:
- از طریق لینک وارد سایت شوید و اسکیمای موردنظررا انتخاب کنید.
- آدرس سایت خود را وارد کنید و روی « Start Tagging» کلیک کنید.
- بخشهای موردنظر برای هر نوع اسکیما را در صفحه با هایلایت کردن مشخص کنید.
- بعد از مشخص کردن همه بخشها، از بالای صفحه دکمه Create HTML را بزنید.
- در این مرحله، از طریق منوی بالا در سمت راست، میتوانید انتخاب کنید که کدها از نوع «JSON-LD» باشند یا «Micro data» و کدهای ساخته شده را کپی کنید و در بخش کد HTML صفحه سایت خود قرار دهید.
استفاده ازافزونه های وردپرسی
با استفاده ازافزونه های وردپرسی، به راحتی می توانید، اسکیمای مورد نظرتان را در وب سایت خود نشانه گذاری کنید. شما می توانید ازافزونههای: schema (رایگان)، wp schema (پولی)، Schema Pro، Yoast SEO، Rank Math که روی سایت وردپرس نصب میشوند، برای نشانه گذاری اسکیما استفاده کنید.
زمانی که کدهای اسکیمای مناسب را از طریق روش های گفته شده به صفحات سایت اضافه کردید، باید همیشه کارکرد درست افزونهها و فعالبودن کد اسکیما را بررسی کنید. شما می توانید ازابزارهای آنلاین تست کد اسکیما استفاده کنید. یکی از بهترین ابزارها، ابزار«Structured Data Testing Tool» برای تست اسکیماهای سایت در گوگل است.
روش کار با این ابزار به این صورت است که، ابتدا آدرس صفحه موردنظر از سایت خود را در Structured Data Testing Tool وارد میکنید،سپس این ابزار بعد از بررسی و تست، درمورد درست بودن و نبودن اسکیماها به شما اطلاع خواهد داد.
انواع Structured Data
استارکچردیتا در انواع و شکل های متفاوتی در گوگل نمایش داده می شوند، که در ادامه به معرفی هر یک از آن ها می پردازیم:
Rich Snippets
ریچ اسنیپتها (Rich Snippets) که به ریچ ریزالت (Rich Results) نیز معروفند، درواقع همان نتایج معمولی گوگل هستند اما تفاوت آن ها با ریچ ریزالت در این است که، Rich Snippetsحاوی یک سری اطلاعات بیشترو کلیدی تر است که در SERP نمایش داده می شود. ریچ اسنیپت ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی چند مورد از آن ها می پردازیم:
ریچ اسنیپت برد کرامب Breadcrumb Snippet: این ریچ اسنیپت در واقع به موتور جستجو نشان می دهد که این صفحه دقیقا در چه بخشی از سایت قرار دارد.
ریچ اسنیپت بررسی Review Snippet: این اسنیپت در واقع همان امتیازی است که کاربران به صفحه وب سایت می دهند. ازاین نوع اسنیپت فقط برای انواع دادههای زیراستفاده می شود:
- کتاب Book
- دوره Course
- رخداد Event
- چگونه How-to
- بیزینس Local business
- فیلم Movie
- محصول Product
- دستور آشپزی Recipe
ریچ اسنیپت سوالات متداول FAQ: اپلیکیشن Software App FAQ مخفف Frequently Asked Questions است که به معنای سوالات متداول میباشد. FAQ در واقع لیستی از سوالات متداول شامل سوالات و پاسخها موضوع جست و جو شده کاربر است.
ریچ اسنیپت بررسی حقیقت Fact Check: اگرصفحه ی شما یک حقیقت یا واقعیت را که توسط دیگران ادعا شده بررسی میکند، میتوانید اطلاعات آن را به کمک دادههای ساختار یافته به گوگل بدهید. به این شکل گوگل درک بهتری از نوع صفحه شما خواهد داشت و میتواند ریچ ریزالتی را برای آن به جستجو کننده نشان دهد.
ریچ اسنیپت پیوندهای باکس جستجو Sitelinks searchbox: موتورهای جستجو قابلیت پر کردن فرمهای HTML را ندارند. بنابراین نمیتوانند درکی از یک جستجو در داخل سایت شما به وسیله کادر جستجوی تعبیه شده در آن داشته باشند. برای اینکه به کاربران امکان جستجو در کادر جستجوی سایت خود از طریق گوگل بدهید، میتوانید از این Snippet استفاده کنید.
به وسیله این اسنیپت یک کادرجستجودرSERP گوگل نمایش داده می شود که کاربر بتواند در آن کادر و درواقع در سایت شما جستجو کند و حتی پیشنهادهایی را نیز گوگل به او بدهد. به کمک این دادهها، گوگل میتواند درک بهتری از سایت شما داشته باشد و درنمایش بهتر نتایج جستجو کمک کند.
Rich Card
ریچ کاردها، یک فرمت جدید و تکامل یافته ای از ریچ اسنیپت ها در نمایش نتایج جستجو هستند.گوگل این قابلیت را برای بهینه سازی محتوا در موبایل و بهبود تجربه کاربر موبایلی ایجاد کرده است. به این دلیل که،امروزه افراد از موبایل بیشتر از کامپیوتر برای سرچ گوگل استفاده میکنند،در Rich Cardها محتوا در یک فرمت بصری و به صورت قطعات کارتی به کاربر نمایش داده می شود. ریچ کاردها با نمایش محتوای بصری برای کاربر، می توانند در افزایش نرخ کلیک موثر باشند؛ و همچنین یک ظاهر جذابی را برای وب سایت شما ایجاد کنند.
انواع Rich Card
ریچ کاردها موارد زیر را پشتیبانی می کنند:
- مقاله (Article)
- رویداد (Event)
- بررسی کتاب (Book reviews)
- کسب و کار محلی (Local business)
- فیلم (Movies)
- رستوران (Restaurant)
- اپلیکیشن نرم افزاری (Software application)
- قسمتهای تلویزیونی (TV Episodes)
Knowledge Graph
گراف دانش گوگل یا Google Knowledge Graph یک پایگاه داده بر اساس داده های حقیقی است که گوگل از آن برای دادن اطلاعات کوتاه، سریع و دقیق به کاربر استفاده می کند تا کیفیت جست و جوی آن را افزایش دهد. این اطلاعات می تواند در مورد افراد، مکان های مختلف، رنگ ها، شغل، داروها، و موارد مشابه باشد. این گراف معمولا در سمت راست صفحه SERP قرار دارد. معمولا در گراف دانش گوگل عنوان، خلاصه ای از کلمه کلیدی، عکس، اطلاعات کلیدی، لینک های مرتبط و در بعضی شرایط اطلاعات تماس و امتیاز وجود دارد. زمانی که این اطلاعات در ابعادی قابل توجه به کاربر نشان داده شوند، می توانند باعث افزایش آگاهی و اعتماد کاربر شود. این صرفه جویی در وقت کاربر برای به دست آوردن اطلاعات شما، باعث بالا رفتن کیفیت تجربه کاربری و به دست آوردن امتیازی مثبت در گوگل برای سایت می باشد. همچنین، قرار گرفتن سایت در گراف دانش باعث افزایش ترافیک ارگانیک می شود، چرا که نظرات مثبتی که به کاربر نمایش داده می شود، اعتماد او را برای ورود به سایت شما جلب می کند.
انواع Knowledge Graph
کمپانی ها: این گراف ها توضیحی درباره کمپانی سرچ شده، آدرس آن، بنیان گذاران و سال بنیان گذاری، نوع فعالیت و خدمات، میزان رصایت کاربران، و لینک دسترسی به سایت کمپانی را می دهند.
سلبریتی ها: سلبریتی ها یا افراد سرشناس از دیگر مواردی هستند که در گراف دانش گوگل نمایش داده می شوند. در این گراف نام کامل فرد، سن، محل تولد، وضعیت تاهل، زمینه و سال های فعالیت، و دیگر توضیحات بیوگرافی او نمایش داده می شود.
رسانه ها: فیلم، موسیقی، کتاب، سریال، و برنامه تلویزیونی و اطلاعات مربوط به آن ها در این گراف نمایش داده می شود.
خوراکی ها: از این گراف برای بیان میزان مواد مغذی یک خوراکی، کالری، دستورالعمل پخت، و خوراکی های مرتبط استفاده می شود.
داروها: زمانی که نام یک دارو شیمیایی را سرچ می کنید، می توانید در این قسمت موارد استفاده این دارو، نام های دیگر، فرمول شیمیایی، آلرژی های احتمالی، و تاثیرات آن را مطالعه نمایید.
چرا استراکچر دیتا برای موتورهای جستجو اهمیت دارد؟
هر موتور جستجویی تلاش میکند بهترین نتایج را به کاربر نشان دهد، چرا که اگر کاربر نتیجه رضایتبخشی از جستجوی خود به دست نیاورد، خیلی سریع موتور جستجو را رها کرده و از یک موتور جستجوی دیگر یا راه حل دیگری برای پیدا کردن اطلاعات موردنیاز استفاده میکند. اگر گوگل امروزه اینقدر محبوب و پرکاربرد شده به خاطر این است که همواره سعی کرده به طور دقیق منظور کاربر را از جستجوی یک عبارت متوجه شود و بهترین نتایجی که برای کاربر مفید است، به او نمایش دهد.
برای این کار گوگل باید محتوای همه صفحاتی را که ایندکس میکند، به طور دقیق درک کند. اینجاست که دادههای ساختار یافته به کمک گوگل میآیند. قبلا هم در پاسخ به سؤال Structured Data چیست، گفتیم که دادههای ساختار یافته به نوعی زبان مشترک بین مدیر سایت و گوگل است. زبانی که شما میتوانید به وسیله آن با گوگل حرف بزنید. گوگل از این دادهها نه تنها برای شناسایی صفحه شما استفاده میکند، بلکه آنها را برای نمایش نتایج جستجو به کاربران هم به کار میگیرد. این کار تجربه کاربری خوبی در جستجوی گوگل ایجاد میکند.
استانداردهای استراکچر دیتا
با گسترش استفاده از استراکچر دیتا، موتورهای جستجو اقدام به توسعه پروژهای به نام Schema.org کردند تا استانداردهای یکسانی برای دادههای ساختار یافته در همه موتورهای جستجو ایجاد شود. در سایت Schema.org شما میتوانید همه انواع استراکچر دیتای استاندارد را پیدا کنید و مورد استفاده قرار دهید. در واقع این سایت منبعی از کدها برای ایجاد دادههای ساختاریافته است؛ کدهایی که بر طبق استاندارد استراکچر دیتا نوشته شده و میتوانند توسط همه موتورهای جستجو شناسایی شوند.