دامنه چیست؟
قبل از اینکه تصمیم بگیرید یک وبسایت راهاندازی کنید باید نام یا آدرس آن را به همراه پسوند انتخاب کنید که برای این کار باید ثبت دامنه انجام دهید. در دنیای وب، متناظر با هر آدرس وبسایت (IP) یک نام که همان دامنه است، وجود دارد و کاربران اینترنت هر وبسایت را با نام دامنه آن میشناسند. انتخاب نام دامنه کاری تخصصی است که باید علاوه بر قابلیت بهیادسپردن، نامی جذاب باشد و قابلیت برندشدن نیز داشته باشد.
دامنه یا Domain نامی منحصربفرد برای یک آدرس اینترنتی است که یک وبسایت با این نام شناخته میشود. آدرس اینترنتی وبسایت، یک آدرس آیپی (IP) است که با اعدادی منحصربفرد آدرسدهی میشود و برای سادهشدن دسترسی به وبسایت، بهجای آدرس آیپی از دامنه استفاده میشود که از یک نام و یک پسوند که با نقطه از هم جدا میشوند، تشکیل شده است. هر دامنه میتواند یک یا چند زیر دامنه یا ساب دامین داشته باشد.
زیر دامنه چیست؟
subdomain یا زیر دامنه (یا ساب دامنه) زیرمجموعهای از دامنه اصلی محسوب میشود که قبل از دامنه اصلی میآید و با یک نقطه از دامنه اصلی جدا میشود. ساب دامین بخشی از دامنه اصلی شما می باشد و به همین دلیل نیز به آن زیر دامنه گفته می شود. در واقع، زیر دامنه یا ساب دامین برای کمک به سازماندهی و ایجاد بخشهای مختلف وبسایت اصلی استفاده میشود.
زیر دامنه زیرمجموعهای از دامنه و بخشی از یک دامنه بزرگتر است و بیانگر وابستگی نسبی است. برای مثال، زیر دامنه mail.yahoo.com یک زیر دامنه مربوط به پست الکترونیک یاهو از وبسایت یا دامنه yahoo.com است.
تفاوت ساب دامنه و ساب فولدر چیست؟
پس از خرید دامنه، نوبت به محتوای سایت میرسد که معمولاً یک وبسایت از بخشها و صفحات وب متنوع و نیز دستهبندیهای مختلف تشکیل میشود. در دوران قدیمیتر کدگذاری HTML، یک طراح وب پوشههایی ایجاد میکرد و صفحات وب را در آن پوشهها قرار میداد. به همین دلیل به آنها “زیر پوشه” یا “زیرشاخهها” (subdirectories) گفته میشد.
این مفهوم در خرید هاست و دامنه، بسیار مشابه نحوه ذخیرهسازی فایلها در رایانههای رومیزی است. دقیقا همانند پوشههای دسکتاپ شما، پوشههای آنلاین نیز نامیمنحصر به فرد (در مثال زیر widgets/green-widgets) دارند. وقتی به آن صفحه خاص بروید، به معنای واقعی کلمه به یک پوشه و یک فایل HTML واقعی (big-green-widget.html در مثال زیر) هدایت میشوید. یعنی به مسیری مشابه مسیر زیر:
https://www.example.com/widgets/green-widgets/big-green-widget.html
به این پوشهها، یعنی widget و green-widget، زیر شاخه یا زیر پوشه گفته میشود. در هاست وردپرس و سایر وبسایتهای مبتنی بر PHP روی هاست لینوکس یا سرورهای لینوکسی، این زیر شاخهها معمولا مجازی هستند. یعنی آنها واقعا در سرور وجود ندارند که بتوانید با یک برنامه FTP به آنها بروید و پوشههای واقعی را ببینید. اما گرچه این زیر شاخهها مجازی هستند، اما هنوز بخشی از ساختار پروندههای وبسایت هستند.
از طرفی زیر دامنه با زیرشاخه بسیار متفاوت است. بدین معنا که یک زیر دامنه به طور کلی به عنوان یک سایت مستقل در نظر گرفته میشود که از دامنه اصلی منشعب شده است. (برای بدسن آوردن اطلاعات بیشتر مقاله دامنه چیست را مطالعه نمایید.) زیر دامنه همان چیزی است که قبل از SLD قرار دارد. (برای اطلاعات بیشتر در مورد اینکه SLD و TLD چیست اینجا کلیک نمایید.) رایجترین زیر دامنه www است که مخفف World Wide Web است. این زیر دامنه شامل صفحه اصلی یک وبسایت و در بردارنده مهمترین صفحات سایت است. زیر دامنه www به قدری گسترده مورد استفاده قرار میگیرد که بیشتر ثبت کنندگان دامنه آن را با خرید دامنه و یا ثبت دامنه ir درج میکنند.
از زیر دامنه معمولاً برای تفکیک وبسایت به بخشهایی مجزا استفاده میشود. به عنوان مثال برای راهاندازی یک بخش به عنوان سایت شغلی (careers.yoursite.com)، یک انجمن (forum.yoursite.com) یا بخشی برای پشتیبانی مشتری (support.yoursite.com) میتوانید از زیر دامنههای مرتبط استفاده کنید. همچنین میتوانید از زیر دامنهها برای ایجاد وبلاگ با موضوعات مختلف استفاده کنید. به عنوان مثال، sbnation.com یک وبلاگ اخبار ورزشی است. با این حال، از وبلاگهایی مانند weaintgotnohistory.sbnation.com و theshortfuse.sbnation.com برای تیمهای خاص در زیر دامنههای مختلف استفاده میکند.
با استفاده از ساب دامنهها نیاز به خرید دامنههای مختلف نمیباشد درنتیجه هنگام تمدید دامنه و یا انتقال دامنه نیاز به پرداخت هزینههای اضافی نخواهد بود و با پرداخت تنها قیمت دامنه اصلی میتوانید از داشتن چندین سایت مختلف بهرهمند شوید.
همچنین با تنظیمات dns سایت خود میتوانید ساب دامنه را برای سایت با IP جداگانهای روی سرور دیگری تعریف نمایید. جهت اطلاع از اینکه dns چیست اینجا کلیک نمایید.
کاربردهای ساب دامین و تأثیر آن در سئو سایت چیست؟
درست است که ساب دامین را بخشی از دامین اصلی در نظر میگیرند اما درواقع یک دامین مجزا است، حتی ازنظر موتورهای جستجو هم مجزا بهحساب میآید. بسیاری از شرکتها از ساب دامین ها به منظور انجام برخی از هدفهای خاص خود که ممکن است موقتی هم باشند، به کار میبرند ولی باید بدانید که همان تکنیکهایی را که در دامین اصلی به کار میبرید تا سایت خود را در صفحه اول گوگل قرار بدهید، باید برای ساب دامین ها نیز استفاده کنید. اما کاربردها و مزایای ساب دامین در سئو سایت چیست؟
ایجاد وب سایت برای کاربرانی خاص
فرض کنید که شما دارای مخاطبان بسیاری در شهر یا کشورهای مختلفی میباشید و نیاز دارید که صفحاتی را متناسب با زبان آنها تولید کنید. در این حالت برای مثال میتوانید برای صفحه به زبان انگلیسی خود، یک ساب دامین مجزا در نظر بگیرید. اما این تکنیک نسبت به هنگامی شما صفحه زبانهای دیگر را داخل دامین اصلی قرار میدهید، چیست؟
وقتیکه ساب دامین های مجزا برای زبانهای دیگر تهیه میکنید، میتوانید برای آنها هاست دیگری خریداری کنید. به این صورت از حجم کلی صفحات نسبت به هنگامیکه همه زبانها دریک ماست هستند، کاهش دادهاید و این مسئله باعث افزایش سرعت سایت شما میشود که تأثیر مثبتی در سئو خواهد داشت.
حال زبان یک نمونه است، حتی میتوانید برای دیگر بخشها همچنین مسئلهای را در نظر بگیرید و برای هرکدام که فکر میکنید کاربران خاص اما پربازدید دارد نیز، ساب دامین مجزا در نظر بگیرید.
بخش بلاگ یا فروشگاه را جدا کنید
بعضی ازسایت ها ماهیت بلاگی دارند و قصد دارند که یک بخش فروشگاهی نیز برای خود ایجاد کنند که همنام با دامنه اصلی خود باشد. ایجاد سایت فروشگاهی نیازمند برنامهریزی زیادی است و به این راحتی نمیتوان آن را در صفحه اول گوگل قرار داد. برای همین توصیه میشود برای اینکه هم سایتتان ازنظر سرعت کند نشود و یک بخش فروشگاهی اما همنام با دامنه اصلی داشته باشید، یک سابت دامین برای آن ایجاد کنید. همین کار را میتوانید بهصورت بالعکس برای ایجاد یک بخش بلاگ بهصورت مجزا و حرفهای ایجاد کنید مانند بعضی از سایتهای فروشگاهی که برای خود بخش مجله دارند.
ایجاد بخش موبایل
بعضی از افراد بهجای اینکه سایت خود را بهصورت رسپانسیو ایجاد کنند، از ساب دامین مجزا که صفحات آن موبایل فرند است، استفاده میکنند. البته این روش ممکن است برای کاربران تا حدی گنگ باشد زیرا آنها باید برای ورود به هر نسخه یک آدرس صفحهای را تایپ کنند اما سایتهایی که بازدید بالایی ندارند و سایتهای قدیمی که طراحی مجدد آنها تقریباً امکانپذیر نیست، میتوان از یک ساب دامین مجزا برای نسخه موبایل آن نیز استفاده کرد. بههرحال داشتن بخش موبایل امروزه برای داشتن یک سایت( یا موبایل فرند بودن) ازنظر سئو اهمیت زیادی دارد.
کاربرانی که هرکدام نیاز است پروفایل مجزایی داشته باشند
فرض کنید که سایتی دارید که کاربران زیادی اقدام به ثبتنام در سایت شما میکنند و مطالب خود را در سایت شما قرار بدهند. درواقع سایت شما یک سایت بلاگ محور است. هر کاربر میتواند بهصورت عادی کاملاً در سایت شما ثبتنام کرده و یک آدرس بهصورت diarylan.com/test دریافت کند. در اینجا مطالب و محتویاتی که او قرار میدهد، در سرور و هاست اصلی شما نیز قرار داده میشود که با اضافه شدن کاربران و مطالب، باعث سنگین شدن ماست شده و درنتیجه سرعت سایت را کاهش میدهد.
چه زمانی باید از زیردامنه استفاده کنیم؟
اگر بخواهیم تکلیف کاربرد ساب دامین را با یک فرمول مشخص کنیم، باید بگوییم که هر زمانی که نیاز باشد بخشی از وبسایت بدون ارتباط با سایر بخشها و بهصورت مستقل فعالیت کند، به ساب دامین نیاز داریم.
به زبان سادهتر، هر بخشی از سایت که نیاز باشد جدا از URL ریشه سایت فعالیت کند و ایندکس شود، باید به سابدامین منتقل شود.
در کل ساب دامنهها در این موارد بیشترین استفاده را دارند:
- فروش بینالمللی
- وبلاگ
- تست سایت
- پورتال مشتری
- بهینهسازی برای موبایل
- مخاطب
- فروش هدفمند
شاید شناختهشدهترین مثالی که از کاربرد ساب دامنه در وب فارسی داریم، مجله دیجی کالا باشد که از ابتدا بهصورت مستقل و روی زیردامنه شروع به فعالیت کرد.
تاثیر ساب دامین بر سئو
همانطور که گفتیم، گوگل و موتورهای جستجو، ساب دامنهها را بهعنوان وبسایتهای منحصربهفرد و غیرمرتبط با دامنه اصلی میبینند. بنابراین این امکان را دارید که بخشی از وبسایت خود را در مواقع نیاز، به واحد جداگانهای منتقل کنید.
این موارد، چند نتیجه احتمالی ساخت ساب دامنه در سئوی سایت هستند:
رقابت و ایندکس
زمانی که از چند وبسایت، چند نوع محتوا تولید میکنید و تمام آنها ایندکس میشوند و به صفحه اول گوگل میرسند، شما عملاً سهم چند برابری از صفحه اول نتایج را به برند خود اختصاص دادهاید.
مثلاً در جستجوی کلمه «فرش دستباف» صفحه محصولات شما در دامنه اینترنتی اصلی در رتبه یک نمایش داده میشود، در نتیجه دوم هم بهجای یک برند دیگر، باز هم شما نمایش داده میشوید؛ ولی این بار ساب دامنه وبلاگ با محتوای آموزشی یا مثلاً ساب دامین دیگری برای خدمات ترمیم فرش دستباف!
این بخش خوب ماجرا بود؛ ساب دامین تاثیر منفی هم بر سئو دارد!
توزیع اعتبار
اگر با مفهوم لینک جویس آشنا باشید، میدانید که اعتبار صفحات سایت شما به یکدیگر قابل هدایت هستند. مثلاً میتوانید از صفحات پربازدیدتر و معتبرتر به صفحات داخلی که نیاز بیشتری به حمایت دارند، لینک بدهید.
اما زمانی که بخشی از سایت روی ساب دامین باشد، امکان توزیع اعتبار برای لینکسازی داخلی را از دست میدهید.
مثلاً با توجه به رشد ترافیک از زمان راهاندازی وبسایت، اگر روی دامنه اصلی تعداد مناسبی بکلینک باکیفیت گرفتهاید، با انتقال یک بخش به ساب دامین بایستی از صفر شروع کنید.