سئو و بهینه سازی

نرخ کلیک (CTR) چیست؟ تکنیک‌هایی کاربردی برای افزایش CTR

نرخ کلیک چیست؟ تکنیک‌هایی کاربردی برای افزایش CTR

اگر قصد دارید همگام با الگوریتم ها و آپدیت های جدید گوگل حرکت کرده، سئو سایت خود را تقویت کنید و جایگاه بهتری نسبت به رقبا کسب کنید باید به CTR یا نرخ کلیک کاربران در نتایج گوگل توجه ویژه ای داشته باشید.

CTR چیست؟

قبل از تعریف دقیق تر باید بدانیم CTR مخفف چیست. این عبارت از ترکیب سه کلمه Click Through Rate تشکیل شده است که نزدیک ترین ترجمه در زبان فارسی برای آن میشود نرخ کلیک.

زمانیکه یک کاربر در موتور جستجوی گوگل جستجو میکند نتایج مختلفی را مشاهده میکند. با مشاهده لیست نتایج تصمیم میگیرد که بر روی کدام یک از آنها کلیک کند. نرخ کلیک در واقع درصدی از کاربران است که در نتایج جستجو بر روی لینک سایت شما کلیک میکنند.

مقدار CTR برای هر کلمه کلید و هر صفحه متفاوت است. بعنوان مثال ممکن است CTR شما برای عبارت آموزش سئو 10 درصد باشد ولی برای عبارت آموزش سئو حرفه ای 18 درصد باشد و هر دو عبارت به یک صفحه از سایت منتهی شوند.

اطلاعات مربوط به نرخ کلیک را میتوان در ابزار گوگل سرچ کنسول به دست‌آورد. در بخش Performance اطلاعات دقیقی از آمار نمایش سایت شما در هر کلمه، تعداد کلیک و در نهایت CTR ارائه میشود.

همچنین یک عدد CTR متوسط برای هر صفحه از سایت شما محاسبه میشود که میانگین CTR تمام کلماتی است که با جستجوی آنها صفحه شما در نتایج جستجو نمایش داده میشود.

یک مثال جالب برای فهم عمیق نرخ کلیک یا CTR

قبل از اینکه به سؤال CTR چیست پاسخ دهیم، بهتر است از یک مثال در دنیای واقعی استفاده کنیم. فرض کنید می‌خواهیم یک ماشین سوپرلوکس بخریم. اول از همه با ویژگی‌هایی که در ذهن خود داریم جمله‌ای می‌سازیم؛ مثلاً: «من یک خودروی سوپر اسپرت با سرعتی بیشتر از 300 کیلومتر بر ساعت می‌خواهم.»

حالا فروشنده خودرو 3 اتومبیل به ما نشان می‌دهد:

لامبورگینی اونتادور
تسلا رودستر
بوگاتی شیرون
احتمالا یکی از این خودروها بیشتر از بقیه توجه ما را جلب می‌کند. به سمت لامبورگینی می‌رویم و داخل آن می‌نشینیم. با این کار، فروشنده خودرو متوجه می‌شود که اونتادور بیشتر از بقیه خودروها برای ما جذاب بوده است. حالا اجازه دهید این مثال را به دنیای سئو وارد کنیم.

شما عبارت مشخصات «لامبورگینی اونتادور» را در گوگل جستجو می‌کنید و نتایج جستجو پیش رویتان ظاهر می‌شود. حالا از بین نتایج گزینه سوم را انتخاب می‌کنید. این نتیجه احتمالاً از بقیه نتایج برای شما جذاب‌تر و کاربردی‌تر بوده است. اگر اکثر افراد مانند شما فکر کنند، تعداد کلیک‌های این گزینه افزایش پیدا می‌کند. به این ترتیب نسبت کلیک به بازدید، برای گزینه سوم بیشتر از سایر گزینه‌ها خواهد شد.

پیش‌تر در مقاله الگوریتم رنک برین گوگل تأثیر رفتار کاربران بر سئو را بررسی کردیم و درمورد تأثیر رضایت کاربران در سئو بیشتر صحبت کردیم. بر اساس فاکتورهای الگوریتم رنک برین گوگل، بعد از اینکه نتایج جستجو به کاربران نشان داده می‌شود، اولین سرنخ، کلیک او روی یکی از نتایج است. در واقع کلیک کاربر، اولین و مهم‌ترین عاملی است که در سنجش رضایت کاربر بررسی می‌شود و می‌توان با قطعیت آن را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای سئو معرفی کرد. در نتیجه CTR نیز می‌تواند اهمیت زیادی برای سایت ما داشته باشد.

نرخ کلیک یا CTR چیست و چطور محاسبه می‌شود؟

برای اینکه خوب متوجه مفهوم نرخ کلیک شویم، ابتدا باید با impression آشنا باشیم. هر بار که صفحه ما در یکی از نتایج جستجو به کاربر نشان داده می‌شود، یک Impression برای آن صفحه از سایت ما محاسبه می‌‍شود. توجه کنید که فرقی نمی‌کند سایت ما لینک اول یا آخر صفحه باشد، در هر صورت با بازشدن یک صفحه از نتایج، برای تمام سایت‌های موجود در آن صفحه یک Impression ثبت می‌شود.

حالا اگر کاربر بعد از نمایش صفحه ما در نتایج گوگل روی لینک آن کلیک کند، یک کلیک نیز برای ما ثبت خواهد شد. CTR به ما کمک می‌کند تا بفهمیم چه تعدادی از کاربران بعد از نمایش صفحه سایت ما در نتایج جستجو روی آن کلیک کرده‌اند و وارد سایت شده‌اند.

نرخ کلیک (Click Through Rate) به شما می‌گوید که چه درصدی از کاربران در نتایج جستجو بر روی لینک شما کلیک کرده‌اند.

نحوه محاسبه نرخ CTR یا نرخ کلیک نیز بسیار ساده است. اگر تعداد دفعاتی که کاربر در میان نتایج بر روی سایت ما کلیک کرده را بر تعداد دفعات نمایش داده‌ شده به کاربران تقسیم کنیم، نرخ کلیک به‌دست می‌آید. بنابراین هرچه کاربران بیشتری در نتایج جستجو بر روی صفحات ما کلیک کنند، CTR آن صفحات افزایش پیدا می‌کند.

چگونه از نرخ کلیک یا CTR صفحات با خبر شویم؟

حالا که با مفهوم نرخ کلیک و اهمیت آن در سئو آشنا شدیم، چطور می‌توانیم نرخ CTR صفحات خود را پیدا کنیم؟ خوشبختانه گوگل این کار را برای ما بسیار ساده کرده است و برای محاسبه نرخ کلیک لازم نیست ماشین حساب به دست بگیریم!

برای بررسی CTR کافی‌ست از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده کنید. در سرچ کنسول می‌توانیم اطلاعات دقیق و جامعی در مورد نرخ کلیک کاربران بر روی هر صفحه از وبسایت خود به‌دست آوریم.

علاوه بر این، می‌توانیم میانگین نرخ کلیک بر روی صفحات سایت خود را هم مشاهده کنیم. از آنجا که سرچ کنسول نقش مهمی در پیشرفت وضعیت سئو سایت دارد و برای استفاده از آن به آموزش حرفه‌ای نیاز پیدا می‌کنید، کارگاه جامعی برای آموزش گوگل سرچ کنسول در آکادمی وبسیما در نظر گرفته شده است.

فرمول CTR (نحوهٔ محاسبه نرخ کلیک)

برای محاسبهٔ نرخ کلیک با دو متغیر سروکار دارید: مجموع کلیک‌ها و ایمپرشن.

اولی که مشخص است؛ تعداد دفعاتی که روی تبلیغ یا لینک موردنظر شما کلیک شده است.

ایمپرشن هم یعنی هربار که تبلیغ یا صفحهٔ شما (در صفحهٔ نتایج جستجو) به کاربر نشان داده می‌شود؛ اینکه کاربر حتماً آن را ببیند یا روی آن کلیک کند در ایمپرشن هیچ اهمیتی ندارد؛ همین که لینک یا تبلیغ شما در صفحهٔ کاربر بارگذاری شود، یک ایمپرشن حساب می‌شود.

وقتی مقدار این دو کمیت را بدانید، با یک جای‌گذاری ساده در فرمول زیر، مقدار CTR به دست می‌آید:

مثلاً اگر تبلیغ فروشگاه اینترنتی لباس طی یک ماه، ۱۵۰۰۰ بار در صفحهٔ نتایج جستجو ظاهر شود و ۹۰۰ نفر روی آن کلیک کنند، نرخ کلیک آن در این بازهٔ زمانی برابر است با ۶ درصد.

البته این قضیه در ایمیل مارکتینگ و بازاریابی پیامکی کمی متفاوت است. نرخ کلیک در این شرایط به این شکل محاسبه می‌شود:

تعداد افرادی که روی لینک داخل ایمیل یا پیامک کلیک کرده‌اند تقسیم بر تعداد ایمیل‌ها یا پیامک‌هایی که تحویل داده شده‌ است.

یعنی اگر ۱۰۰۰ ایمیل شما درست تحویل داده شود و ۵۰ نفر روی لینک کلیک کنند، نرخ کلیک برابر است با ۵ درصد.

چگونه نرخ کلیک یا CTR را افزایش دهیم؟

برای اینکه ورودی ارگانیک خودتان را افزایش دهید و نتایج بهتری از سئو بگیرید، نکات زیر را رعایت کنید:

عنوان جذاب بنویسید تا نرخ کلیک‌ بالا مرود

همه‌جا پر شده است از اینکه عنوان جذاب معجزه می‌کند، عنوان باید میخ‌کوب کند، عنوان باید برخلاف جریان آب شنا کند و… از این دست گفته‌هایی که اهمیت انتخاب عنوان را به شما نشان می‌دهد.

یک سری عنوان‌های کلیشه‌ای وجود دارد که حتی ما هم اگر ببینیم، نه‌تنها باز نمی‌کنیم، بلکه سریع آن را رد می‌کنیم تا مبادا وقتمان از دست برود. ولی برخی عنوان‌ها هستند که رسما کاربر را برای کلیک‌کردن قلقلک می‌دهند.

عناوینی که در عبارت آن از کلمه‌هایی مثل آسان، ساده، ارزان، رایگان، چگونه، چیست، معجزه، X عدد راهکار مؤثر، شگفت‌انگیز، منحصر‌به‌فرد، پربازده‌ترین، بهترین روش، اشتباه مهلک، تضمینی، بلافاصله، طلایی، جادویی و… استفاده شده باشد، معمولاً کلیک بیشتری می‌خورد.

بهترین کار این است که در بازهٔ یک‌هفته‌ای با توجه به حوزهٔ فعالیت‌تان، عنوان موردنظر را انتخاب کرده و از آن استفاده کنید و ببینید که چه کلماتی بیشترین جذابیت را برای کاربر ایجاد کرده است تا از آن‌ها بیشتر استفاده کنید.

نکته: گفتیم از کلمات کلیدی در عنوان استفاده کنید، اما نه اینکه هر دو کلمه یک بار کلمه کلیدی را در عنوان بیاورید. وقتی زیاد از کلمات کلیدی استفاده می‌کنید، گوگل این کلمات را مانند حروف اضافه می‌شمارد و عملا نتیجه معکوس برایتان رقم می‌خورد.

یک زمانی راجع به یک موضوع مثلاً «کمر درد» جستجو می‌کنید و می‌بینید هر عنوانی که در گوگل می‌آید، شبیه به هم است، حالا اگر شما هم برای شروع از این عناوین تکراری استفاده کنید که دیگر سایت‌تان عملاً دیده نمی‌شود.

توضیحات و متادسکریپشن را دست‌کم نگیرید

توضیحاتی که در صفحهٔ نتایج جست‌وجوی گوگل، زیر هر عنوان نشان داده می‌شود، تگ توضیحات یا متا دیسکریپشن نام دارد. نوشتن یک توضیح کوتاه دربارهٔ صفحه موردنظر که البته جذاب هم باشد، باعث جلب توجه کاربر می‌شود.

حدود 168 کاراکتر می‌توانید در این قسمت استفاده کنید. جدا از عنوان، این توضیحاتی که زیر عنوان نشان داده می‌شود، باید باعث ترغیب کاربر برای کلیک‌کردن شود، طوری که حس کند الان چه چیزی در انتظارش است.

اگر شما این کار را نکنید، گوگل بخشی از محتوای صفحه شما – مرتبط با چیزی که مخاطب جستجو کرده است – به‌عنوان متا دیسکریپشن نمایش می‌دهد.

نکته: گذاشتن پرانتز یا کروشه در عنوان یا توضیحات هم می‌تواند نرخ کلیک شما را بالا ببرد.

از نشانه گذاری‌های استاندارد یا همان اسکیما غافل نشوید!

قطعا دیده‌اید در کنار توضیحات و عنوان در گوگل یک سری نشانه‌گذاری‌ها هم وجود دارد که در چشم کاربر مؤثر است.

مثلاً ستاره‌های زرد رنگی که به‌صورت سیستم امتیازدهی به سایت شما، در زیر عنوان ظاهر می‌شود، در کلیک کاربر مؤثر است.

برند سازی و تبدیل کلمه کلیدی به برند

اگر دقت کرده باشید، امروزه اغلب مردم که عاشق نوتلا هستند، به‌جای به کار بردن واژهٔ شکلات صبحانه یا شکلات کاکائویی، نوتلا را به کار می‌برند. درواقع، شرکت نوتلا توانست با برندسازی خود، کلمات کلیدی را که مردم به دنبال آن بودند، تبدیل به برند خود کند. در این مسیر، باید صبوری به خرج دهید و به برندینگ ادامه دهید تا بتوانید چنین جایگاهی را در گوگل به دست آورید.

روش های افزایش نرخ کلیک تبلیغات

  1. مخاطبِ خودتان را هدف بگیرید
  2. در زمان مناسب تبلیغ کنید!
  3. عنوانی جذاب داشته باشید
  4. به متن تبلیغ بیش از حد توجه کنید
  5. کال‌تواکشن فراموش نشود!
  6. به ظاهر تبلیغ توجه کنید
  7. پیشنهادتان را شفاف مطرح کنید
  8. خلاق باشید
  9. از افزونه‌های تبلیغات در گوگل استفاده کنید
  10. از امتحان‌کردن واهمه نداشته باشید!

تفاوت CTR و impression چیست؟

گاهی اوقات کاربران اینترنتی محتوای وب سایت شما را در نتایج جستجو مشاهده می کنند، اما روی آن کلیک نمی کنند. به همین دلیل است که اگر تعداد کل کلیک ها را در نسبت تعداد کل نمایش محاسبه نمایید، می توانید ctr وب سایت خود را به دست آورید.

البته در نظر داشته باشید که شما نیازی به محاسبه نرخ کلیک یا CTR به صورت دستی ندارید. در حالت حاضر ابزارهای بسیاری وجود دارند که می توانید با استفاده از آنها تمامی اطلاعات لازم برای بهینه‌سازی وب سایت خود به دست آورید که یکی از آنها اطلاعات مربوط به ctr است. گوگل آنالیتیکس یا گوگل سرچ کنسول جزء شناخته شده ترین این ابزارهاست. شما با ثبت سایت در کنسول گوگل می توانید به راحتی آمار مربوط به تعداد کل کلیک ها، تعداد کل نمایش ها و نرخ کلیک خود را بررسی نمایید.

براتون مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *