اینفلونئسر مارکتینگ چیست و چه مزایایی دارد؟
اینفلوئنسر مارکتینگ روشی است که در آن یک اینفلوئنسر با یک برند برای معرفی محصولات آنها همکاری میکند. درگذشته معمولاً این کار توسط سلبریتیهای معروف در حوزه سینما، موسیقی، ورزش و… انجام میشد؛ اما امروزه با گسترش شبکههای اجتماعی، در هر حوزهای میتوانید فردی را پیدا کنید که از شهرت بالایی برخوردار بوده و فالوئر زیادی دارد. این افراد میتوانند برای برندها در حوزه کاری خودشان ارزش بیشتری ایجاد کنند.
طبق بررسیهای سایت hutsuite در سال 2021، تقریباً دوسوم بازاریابها در ایالاتمتحده امریکا اینفلوئنسر مارکتینگ را در استراتژیهای تبلیغاتی و دیجیتال مارکتینگ خود بهکاربردهاند. انتظار میرود این مقدار در سال 2022 بیشتر هم شود. اگر میخواهید راجع به تأثیرگذاری این روشها بپرسید، جالب است به نتایج تحقیقی توجه کنید که نشان داد 14 درصد افراد 18 تا 24 ساله در شش ماه قبل چیزی نخریدهاند، مگر اینکه یک بلاگر یا اینفلوئنسر آن را توصیه کرده باشد.
اینستاگرام هم در سطح دنیا و هم در ایران بهعنوان اولین و بهترین فضا برای اینفلوئنسر مارکتینگ شناخته میشود، البته در دو سال گذشته تیکتاک هم در کشورهای دیگر رشد قابلملاحظهای نشان داده است؛ اما در ایران با اقبال زیادی مواجه نشده است.
برای انجام اینفلوئنسر مارکتینگ لازم نیست حتماً به سراغ سلبریتیهای خیلی معروف بروید، اتفاقاً اینفلوئنسرهایی که در یک حوزه تخصصی کار میکنند، میتوانند نتایج بهتری برای کسبوکارها داشته باشند. چنین اینفلوئنسرهایی تعداد کمتری فالوئر دارند، اما فالوئرها به آن حوزه تخصصی علاقه داشته و مشتری احتمالی به شمار میروند، ضمن اینکه این فالوئرها تعامل بیشتری با اینفلوئنسر دارند. به اینها اضافه کنید که هزینه تبلیغات توسط چنین اینفلوئنسرهایی بهمراتب کمتر از سلبریتیهای معروف است.
اینفلوئنسر (Influencer) به چه کسی گفته میشود؟
اینفلوئنسرها نوعی متخصص در حوزه کاری خود محسوب میشوند و بهصورت اختصاصی دارای فالوور یا دنبالکننده در رسانههای اجتماعی هستند. اینفلوئنسر مارکتینگ هم نوعی بازاریابی رسانههای اجتماعی به حساب میآید که در آن، اینفلوئنسرها محصول و برند شما را تبلیغ میکنند.
این افراد موفق شده اند که اعتماد دنبالکنندگان خود را به دست آورند و این مشتریان بالقوه برند شما، به توصیه آنها عمل میکنند. زیرا اینفلوئنسرها از جایگاه خوب و قابل اعتمادی در میان مردم برخوردار هستند.
به طور کلی در این مدل از بازاریابی، شما از یک فرد مورد تایید در جامعهای مشخص و محدود، برای تبلیغات برند خود کمک میگیرید.
انواع اینفلوئنسرها
کسبوکارهایی که قصد دارند برای بازاریابی خود از اینفلوئنسرها کمک بگیرند، باید از بین انواع مختلف اینفلوئنسرها، مورد مناسب برای خودشان را انتخاب کنند تا به بهترین نتیجه ممکن برسند.
مگا اینفلوئنسرها با بیش از یک میلیون فالوور (سلبریتیهای خیلی معروف)
این اینفلوئنسرها با بیش از یک میلیون دنبال کننده، به خاطر شهرتشان به خوبی در شبکههای اجتماعی دیده میشوند. آنها در اکثر پلتفرمهای اجتماعی فعال هستند و میتوانند سرنخهای خیلی زیادی برای کسبوکارها تولید کنند.
ماکرو اینفلوئنسرها
ماکرو اینفلوئنسرها با حدود 500 هزار تا 1 میلیون فالوور، شامل سلبریتیها، شخصیتهای تلویزیون، ورزشکاران، یا روشنفکران اجتماعی میشوند. شاید به نظر برسد سرنخی که از این اینفلوئنسرها به دست میآید خیلی کمتر از گروه اول است، البته شاید کمتر باشد اما برای اهداف خیلی از کسبوکارها مناسب هستند.
میکرو اینفلوئنسرها
در حالی که فالوورهای میکرو اینفلوئنسرها در مقایسه با مگا و ماکرو اینفلوئنسرها خیلی کمتر است، اما به نظر خیلی از کسبوکارها این گروه از اینفلوئنسرها از جهت قابل اعتماد بودن، خیلی بهتر هستند. شاید برایتان جالب باشد که 82% مصرفکنندگان ترجیح میدهند به پیشنهاد و نظرات این دسته از اینفلوئنسرها عمل کرده و خرید کنند، چون احساس نزدیکی و صمیمیت بیشتری با آنها میکنند.
نانو اینفلوئنسرها
این گروه، کوچکترین دسته اینفلوئنسرها هستند که دسترسی چندان زیادی به برندها نمیدهند. با این حال، نانو اینفلوئنسرها بیشترین نرخ تعامل با مخاطب را از بین انواع مختلف اینفلوئنسرها دارند. محتوایی که این دسته از اینفلوئنسرها تولید میکنند، بسیار شخصی و سفارشی هستند.
تدوین استراتژی اینفلوئنسر مارکتینگ
برای اینکه اهداف بازاریابی شما به نتیجه خوبی برسد باید برای تمام برنامهها و کمپینهای خود برنامهریزی کنید. همچنین اجرای اصولی آنها میتواند کمک کند که به نتیجه خوبی برسد. پس در این قسمت برای ایجاد استراتژی اینفلوئنسر مارکتینگ، به شما توضیح میدهیم که مرحله به مرحله باید چه کارهایی انجام دهید. تعیین این استراتژی کمک میکند تا کمپین شما موفق عمل کند.
تعیین مخاطبان هدف
رکن اصلی هر کمپین تبلیغاتی، تعیین بازار هدف و سپس مخاطبان هدف است. با نظرسنجی از مشتریان خود میتوانید بهترین راه ارتباطی با آنها و پیدا کردن مخاطبین جدید را انتخاب کنید. هر چه اطلاعات بیشتری از مشتریان خود داشته باشید، قطعا کمپین تبلیغاتی شما در اینفلوئنسر مارکتینگ موفقتر عمل خواهد کرد.
تعیین اهداف و kpi
اینفلوئنسر مارکتینگ نیز مانند هر کمپین تبلیغاتی دیگر برای اهداف خاصی صورت میگیرد. با تعیین اهداف خود، اینفلوئنسرهای مناسبی را برای همکاری و تبلیغات برند خود پیدا میکنید. با تنظیم شاخصهای کلیدی عملکرد یا Kpi میتوانید تشخیص دهید که کمپین شما به نتایج دلخواه رسیده است یا خیر.
انتخاب پلتفرم مناسب کسبوکار شما
شاید بیشتر برندها بر این باورند که با تبلیغات در پلتفرمهای پرطرفدار مانند اینستاگرام به نتیجه خوبی میرسند؛ اما اینطور نیست. شما باید در نظر بگیرید که مخاطبان برندتان بیشتر در کدام پلتفرم حضور دارند. برای مثال کسبوکارهای B2B احتمالا به سراغ پلتفرم لینکدین میروند و از همکاری با اینفلوئنسرهای این پلتفرم نتیجه بهتری میگیرند.
تعیین بودجه کمپین
اینفلوئنسرهای هر پلتفرم با توجه به تعداد فالوورها، نرخ بازار و عوامل دیگر قیمت متفاوتی برای همکاری پیشنهاد میدهند. کل کمپین شما به بودجهای که در نظر میگیرید، بستگی دارد. اهداف و Kpiهای خود را با توجه به بودجهای که دارید تعیین کنید. برای بودجههای کمتر، اینفلوئنسرهای نانو و میکرو گزینه بهتری هستند.
انتخاب اینفلوئنسرهای مناسب
اگر نتوانید اینفلوئنسری متناسب با کسبوکار خود انتخاب کنید، نتیجه کمپین و تمام مراحل قبلی با شکست مواجه میشوند. حتی بحث کلاهبرداری اینفلوئنسرها و فالوورهای جعلی نیز برای همکاری با آنها مطرح است. پس حساب اینفلوئنسرها را با دقت بررسی کنید.
راهاندازی کمپین
اکنون نوبت به راهاندازی کمپین میرسد. قطعا تولید محتوای مناسب کمپین و برند شما جزء وظایف اینفلوئنسر است. ولی اگر میخواهید کمپین شما نتایج مثبتی داشته باشد باید انتظارات و اهداف خود را بهصورت واضح بیان کنید.
ابزارهای اینفلوئنسر مارکتینگ
برای استفاده راحتتر از اینفلوئنسر مارکتینگ ابزارهایی در فضای وب وجود دارد که به شما کمک میکنند اینفلوئنسرهای تخصصی حوزه خود را بشناسید و راحتتر با آنها ارتباط برقرار کنید. در ادامه با یکی دو نمونه از ابزارهای اینفلوئنسر مارکتینگ آشنا میشوید:
Hootsuite
Hootsuite یک پلتفرم اینفلوئنسر مارکتینگ خارجی است. در قسمت جستجوی این ابزار امکان پیداکردن اینفلوئنسرهای حوزههای مختلف وجود دارد. همچنین درصورتیکه مجموعه اولیهای از اینفلوئنسرها را برای کمپین خود انتخاب کردهاید، میتوانید آنها را در ابزار Hootsuite وارد کرده تا رفتار آنها را زیر نظر بگیرید. بدین ترتیب میتوانید محتواهایی که منتشر میکنند و ارتباط آنها با حوزه کاری خود را بسنجید.
جریان
جریان یک پلتفرم برای اینفلوئنسر مارکتینگ در ایران است. این پلتفرم به شما کمک میکند کمپین خود را از ابتدا تعریف کرده، اینفلوئنسرهای هر حوزه را پیدا کنید و قیمت تبلیغات هرکدام را ببینید. بدین ترتیب با مقایسه قیمت و تعداد فالوئر هرکدام میتوانید یک کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ دقیق اجرا کنید.
مقایسه اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی دهانبهدهان
شاید تصور کنید اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی دهانبهدهان یکی هستند؛ در هر دو حالت افرادی دیگر شروع به تبلیغ برند یا محصول شما میکنند. البته این دو روش بازاریابی شباهتهایی باهم دارند اما نباید از تفاوت بزرگ آنها غافل شد. در اینفلوئنسر مارکتینگ یک رابطه تنگاتنگ بین کسبوکار مربوطه و اینفلوئنسر شکل میگیرد و اینفلوئنسر موردنظر درازای دریافت هزینه، شروع به معرفی ارزشها و ویژگیهای کسبوکار میکند. اما بازاریابی دهانبهدهان بهصورت خودکار و بدون دخالت کسبوکار مربوطه اتفاق میافتد. بدین ترتیب که مردم و مشتریان در صورت رضایت از یک کسبوکار به انتقال تجربه خود برای دیگران میپردازند.