الگوریتم موبایل گدون Mobilegeddon چیست؟
با پیشرفت روزافزون تلفنهای هوشمند و دسترسی افراد به این تلفنها، استفاده از موبایل برای جستوجوهای اینترنتی افزایش یافت. مشکل از آن جایی آغاز شد که بسیاری از وبسایتها برای لپتاپها و کامپیوترهای شخصی طراحی شده بودند و روی صفحهی نمایشگر تلفن همراه ظاهر و کارایی مناسبی نداشتند.
در این زمان مفهومی تحت عنوان mobile friendly شکل گرفت. موبایل فرندلی بودن وبسایت به این معنی است که صفحات وبسایت شما میتوانند بسته به مرورگر و دستگاهی که کاربر از آن استفاده میکند، المانهای خود را به گونهای تغییر دهد که علاوه بر دسکتاپ، ظاهر مناسبی روی موبایل و تبلت نیز داشته باشد. اما چگونه میتوان مدیران وبسایتها را ترغیب به طراحی ریسپانسیو کرد؟
گوگل برای رفع این مشکل در آوریل ۲۰۱۵ الگوریتمی را تحت عنوان الگوریتم موبایل گدون (Mobilegeddon) معرفی کرد که بر اساس آن هنگامی که کاربری به وسیله تلفن هوشمند یا تبلت موضوعی را جستجو میکند، در فهرست نتایج جستجو اولویت با سایتهایی است که طراحی موبایل فرندلی داشته باشند.
دو ماه پیش از معرفی این الگوریتم، گوگل اعلام کرده بود که در الگوریتم جدید، سایتهایی که طراحی موبایل فرندلی نداشته باشند تحت تاثیر این الگوریتم قرار خواهند گرفت و اینگونه وبمستران را به طراحی سایتهای ریسپانسیو ترغیب کرد. سه اصل مهم درباره این الگوریتم عبارت اند از:
- این الگوریتم فقط روی رتبه وبسایتها در نسخه موبایل اثرگذار است.
- نتایج جستوجوی گوگل را در تمام زبانهای زنده دنیا تحت تاثیر قرار میدهد.
- تاثیر این الگوریتم در رتبه دادن وبسایتها به صورت صفحه به صفحه مشخص میشود.
بنابراین باید توجه داشته باشید که اگر اغلب کاربران وبسایت شما به وسیله تلفن هوشمند از وبسایت شما بازدید میکنند، سایت شما باید دارای طراحی ریسپانسیو باشد. از طرف دیگر از آنجایی که این الگوریتم تمامی صفحات وبسایت شما را به صورت جداگانه بررسی میکند، تمامی صفحات وبسایت شما باید واکنشگرا باشند.
جهت ریسپانسو کردن صفحات سایت میتوانید با کارشناسان دایری لن در تماس (02166720986) باشید.
نکته مهم دیگر در رابطه با این الگوریتم این است که صفحات شما به طور پیوسته توسط این الگوریتم آنالیز میشوند؛ این به این معنی است که حتی اگر درحال حاضر وبسایت شما طراحی موبایل فرندلی نداشته باشد، شما میتوانید با ایجاد طراحی ریسپانسیو وبسایت، از مزایای این الگوریتم بهرهمند شوید.
تایملاین بهروزرسانی الگوریتم موبایل فرندلی گوگل
ساختار جستجوی گوگل همیشه در حال تغییر است. در سال 2020، گوگل 4500 تغییر در الگوریتمهای خود ایجاد کرد. این عدد شامل تغییراتی در سیستم رتبهبندی، رابط کاربری و موارد دیگر بود. به علاوه، گوگل بیش از 600هزار آزمایش انجام داد. این بدین معناست که جستجوی گوگل به طور متوسط 12 بار در روز تغییر کرده است.
اکتبر 2014: معرفی قابلیت Mobile Usability در ابزار Webmaster Tools
گوگل در اکتبر 2014 قابلیت mobile usability را به ابزار Webmaster Tools اضافه کرد. با این ویژگی مشکلات مرتبط با نمایش سایت در موبایل بهراحتی شناسایی شد. گوگل با انتشار این خبر بسیار تاکید کرد، مدیران سایت باید درباره اخطارها و هشدارهای این ابزار حساس باشند و آنها را رفع کنند.
نوامبر 2014: معرفی ابزار تست موبایل فرندلی
گوگل اولین گام بهبود نتایج جستجو در موبایل را در نوامبر 2014 برداشت. گوگل یک برچسب «mobile-friendly» به اسنیپت سایتهایی که موبایل فرندلیبودن در نتایج جستجو اضافه کرد. همچنین با معرفی ابزار تست موبایل فرندلی این امکان وجود داشت تا شما سایت خود را برای مجموعهای از معیارهای مهم این ویژگی بررسی کنید.
گوگل همزمان با این بهروزرسانی اعلام کرد: «ما در حال آزمایش معیارهای ویژگی موبایلفرندلی بهعنوان سیگنالی برای رتبهبندی هستیم.»
ژانویه 2015: اعلام هشدار به سایتهای ناسازگار با موبایل
چون گوگل در اکتبر2014 قابلیت mobile usability را به ابزار Webmaster Tools اضافه کرده بود، در ژانویه 2015 تصمیم گرفت از آن برای تشخیص سایتهای ناسازگار با موبایل استفاده کند و از طریق آن به مدیران سایت هشدار دهد. به عبارتی گوگل در آن زمان تلاش کرد تا خیلی زیرکانه موضوع کاهش رتبه بر اثر موبایل فرندلینبودن صفحات را اعلام کند.
فوریه 2015: یادآوری سیگنال موبایل فرندلی در نتایج موبایل به سایتها
گوگل در فوریه 2015 مجدد به کسانی که به هشدار ژانویه 2015 توجه نکرده بودند، پیام یادآوری ارسال کرد و برای برطرفکردن این مشکل تا قبل از 21 آوریل فرصت دارد. در این اطلاعیه گوگل گفت: «این تغییر روی جستجوهای موبایلی در همه زبانها تأثیر قابلتوجهی خواهد گذاشت.»
آوریل 2015: اولین آپدیت موبایل فرندلی گوگل با نام Mobilegeddon
با بهروزرسانی مفهوم موبایل فرندلی در سایتها، تغییر بسیار بزرگی در رتبهبندی نتایج جستجوی کاربران موبایل ایجاد شد و گوگل عصر جدیدی برای کاربران موبایل آغاز کرد. این بهروزرسانی، با نامهای مختلفی مانند mobilepocalyse ،mopocalypse ،mobocalypse عرضه شد؛ اما در نهایت نام «Mobilegeddon» برای آن انتخاب شد.
مارس 2016: بهروزرسانی موبایل گدون 2/0
نزدیک به یک سال بعد از آپدیت Mobilegeddon، گوگل از تقویت سیگنال رتبهبندی موبایل فرندلی برای سایتها خبر داد. به گفته گوگل، تقویت این سیگنال کمک کرد تا کاربران موبایل در پیداکردن صفحات مرتبط و سازگار را سریعتر و راحتتر موفقتر باشند.
تاثیر الگوریتم موبایل گدون بر سئوی سایت
مبنای این الگوریتم تحلیل جداگونه ی صفحات سایت است و رتبه های صفحات رو جدا جدا مشخص می کنه. پس این کار باعث میشه که افت رتبه ی یه صفحه روی صفحات ریسپانسیو دیگه تاثیر بدی نداشته باشه و بالعکس. در حقیقت این الگوریتم به شکل site-wide ارزیابی نمیشه.
همونطور که گفتیم ریسپانسیو بودن سایت خیلی روی بهبود سئو و افزایش رتبه تاثیر داره و باعث بالا بردن ترافیک سایت میشه.
بالا بردن کیفیت طراحی سایت ها به خاطر این الگوریتم
همینطور که گفتیم روی کار اومدن این الگوریتم خیلی از کارفرماها و صاحبان سایت ها رو نگران کرد ولی برای موبایل بازها خبر خیلی خوبی بود. این سخت گیری های گوگل باعث میشه که توجه بیشتری به کیفیت سایت ها باشه و طراحان و شرکت های طراحی سایت بیشتر روی این ها وقت و دقت بذارن تا کیفیت وب گردی در جامعه بالا بره و به کاربران و راحتی اون ها اهمیت بیشتری داده بشه.
چگونه از این الگوریتم در امان باشید
اولین کاری که می تونید بکنید این است که ببینید گوگل چه نظری راجع به سایتتون داره. برای این کار یه روش ساده وجود داره؛ وب سایتتون رو با موبایلتون در گوگل جست و جو کنید، اگه تگ mobile-friendly داشته باشه از نظر گوگل سایتتون برای موبایل مناسب است.
راه دیگه ای که وجود داره صفحه ای است که گوگل راهاندازی کرده تا مالکان وب ها بتونن متوجه بشن که سایتشون از نظر گوگل مناسب است یا نه. در این صفحه با وارد کردن آدرس سایت اون رو آنالیز می کنه و میگه آیا سایتتون مناسب موبایل هستش یا نه.
آیا وبسایت من موبایل فرندلی است؟
برای اینکه از موبایل فرندلی بودن صفحات مختلف وبسایت خود آگاه شوید، راهکارهای بسیار زیادی وجود دارد. یکی از سادهترین این راهکارها بررسی وبسایت روی یک تلفن همراه هوشمند یا تبلت است. صفحات مختلف وبسایتتان را به وسیله تلفنهایی با اندازه صفحهی نمایشگر متفاوت مشاهده کنید و بررسی کنید آیا ظاهر مناسب و کارایی بالایی دارند.
اما راهکار بسیار ساده اما کارآمد استفاده از ابزار گوگل موبایل فرندلی تست است.
بررسی بخش Mobile Usability در سرچ کنسول
در ابزار سرچ کنسول، به خطاهای بخش Mobile Usability دقت کنید. شما میتوانید گزارش هر صفحه از سایت در موبایل را در بخش Mobile Usability ببینید و خطاهای آن را برای افزایش تجربه کاربری بهتر رفع کنید.